Húsdokter oer Maarten syn fysike tastân: "We zijn onwijs verrast na de finish"

25 jun 2019 - 13:56

Húsdokter Marco Blanker is optein oer de fysike tastân fan Maarten van der Weijden nei syn Swimalvestêdetocht. Hy stie Van der Weijden foar de twadde kear by mei de tocht. "We zijn eigenlijk onwijs verrast na de finish. Dat hij zelf uit het water kwam, kon staan, kon lopen en kon praten. Er stonden een brancard en een rolstoel klaar, maar die heeft hij niet gebruikt."

Dochs wie it neffens Blanker net fanselssprekkend dat Maarten it sa goed dwaan soe. "Zondagavond ging het vrij snel heel slecht, vlak voordat we hem rond Bartlehiem weer even lieten slapen. Zijn vermoeidheid wed plotseling veel slechter. Maar gelukkig was alles op dat moment geregeld en stond het bed al klaar. Dus hups, uit het water, op het bed en slapen."

Langer sliepe

Ek op in oar momint naam Maarten van der Weijden earder as pland in knipperke. "We hebben hem een half uur eerder laten slapen omdat hij op een gegeven moment misselijk werd. Maar na drie uur slaap was de misselijkheid helemaal weg."

Maarten koe de tocht neffens Blanker oan. "Het feit dat hij de finish gehaald heeft is het bewijs ervan." In grut oandiel deryn wie dat de sliepskoften langer wiene. "Het woord 'staken' is nooit in mij opgekomen. We wisten veel meer dan de vorige keer en hebben daar veel van geleerd."

Het woord 'staken' is nooit in mij opgekomen.

Húsdokter Marco Blanker

Utlitgassen fan ynfloed?

In punt fan diskusje wiene de útlitgassen fan de boaten om Maarten hinne. Mar dêr kin Blanker koart oer wêze, dy hiene gjin ynfloed op de prestaasjes fan Van der Weijden. "We hebben metingen gedaan van de koolmonoxide, gemeten bij de uitlaat van de praam. Vlak voor de uitlaat is er 5 ppm gemeten, parts per million. Daar mag je al gewoon acht uur in werken, en dat was echt vlák voor de uitlaat."

Maarten sil der dus gjin lêst fan hân hawwe. "De andere boot gaf ietsje meer ppm, maar dat was ook verwaarloosbaar. Het is dus een broodjeaapverhaal, daar hoeven we het niet meer over te hebben."

"Friesland op z'n kop"

Blanker: "Wat Maarten gedaan heeft en wat het hele team om hem heen gedaan heeft, daar ben ik trots op. Ook op al die mensen die niet voor de camera's kwamen. We hebben Friesland op z'n kop gezet."

Ien fan de moaiste mominten fûn Blanker it wersjen mei Burdaard. "De herinnering van vorig jaar, toen hij daar moest stoppen, en de impact daarvan. Al het gejuich voor Maarten. In Burdaard is een prachtige sculptuur van Maarten geplaatst. Dat maakt het heel emotioneel, waar de crew toch wel een brok van in de keel kreeg."

"En later in de tocht de binnenkomst in Dokkum. Tussen Burdaard en Dokkum staan niet veel huizen en het was een gewone werkdag op dat moment. Maar bij Dokkum kwamen we in een soort arena terecht. Ik weet niet of iemand het daar droog heeft gehouden."

(advertinsje)
(advertinsje)