Meer ongevallen met motor bij mooi weer

23 apr 2019 - 18:09

Motorrijden is populair, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Zodra de eerste zonnestralen te zien zijn, wordt de motor van stal gehaald. Dat zorgt voor een stijging van ongevallen met motorrijders.

Tweede paasdag gebeurden er in slechts een paar uren tijd drie ongevallen waarbij motorrijders betrokken waren. De ongevallen waren bij Cornwerd, Drachtstercompagnie en op de A7 tussen Joure en Heerenveen.

De politie roept autobestuurders op om rekening te houden met motorrijders, omdat die in de lente weer vaker de weg op gaan. De meeste automobilisten moeten daar weer even aan wennen, omdat ze al een tijd geen motoren op de weg hebben gezien. De politie heeft de ongevallen dit weekend onderzocht en in twee van de drie gevallen werd het ongeval veroorzaakt door het verkeerd inschatten van de verkeerssituatie bij het inhalen en invoegen.

Foto: CAMJO media / Stefan Postema

Volgens rijinstructeur Philip Schoffelmeer uit Leeuwarden is het geen toeval dat er in de lente meer ongevallen gebeuren. "Er zijn een hele hoop campagnes en op één of andere wijze kunnen we het niet allemaal behappen, want het gebeurt ieder jaar weer", zegt Schoffelmeer.

De instructeur geeft in de lente opfriscursussen en wil motorrijders erop wijzen dat ze hun motor weer even moeten (laten) controleren. "Vooral de banden zijn daarbij belangrijk", vertelt hij.

Schoffelmeer denkt ook dat er meer ongevallen plaatsvinden, omdat de motorrijder vol adrenaline zit. "Er is een hele mooi campagne in Drenthe: 'Veurjaor in de kop'. Daar hebben ze een hokkeling, een koe, op een motor geplaatst. Een heleboel van de motorrijders zou je haast kunnen vergelijken met hokkelingen. Het is net alsof de adrenaline zo ontzettend door het lichaam heen gaat, dat het lijkt alsof ze dat niet onder controle hebben", aldus Schoffelmeer.

Ferslachjouwer Maaike van der Hoek yn petear mei ynstrukteur Philip Schoffelmeer

(advertinsje)
(advertinsje)