Wereld Zwerfdierendag: steeds meer oude en gehandicapte katten geadopteerd

04 apr 2019 - 11:10

Sinds 2014 is 4 april Wereld Zwerfdierendag. Met dit initiatief willen stichtingen die zwerfhonden- en katten opvangen, extra aandacht vragen voor dakloze dieren. In Sneek vangt Stichting De Nomadenhof honden en katten op. Het valt de medewerkers op dat belangstellenden steeds meer naar katten met een beperking of een 'rugzakje' vragen.

Wrâld Swalkbistedei: hieltyd mear âlde en handikapte katten adoptearre

De Nomadenhof vangt onder andere katten op die door de Dierenambulance opgepikt zijn. Onlangs kwam er nog een kat binnen uit Vegelinsoord, die bij de afvalverwerking naast het dorp omzwierf.

De dieren in de opvang worden volgens Astrid de Vries van De Nomadenhof vooral op karakter gekozen. Oudere en gehandicapte katten die ze eerder moeilijk kwijt konden raken, krijgen steeds sneller een nieuw thuis. Mensen willen zulke katten nog een kans geven, geeft De Vries aan.

Foto: Omrop Fryslân

De opvang zorgt ervoor dat de beesten gesteriliseerd en ingeënt worden, een chip krijgen en dat wormen en vlooien verwijderd zijn. Bovendien mogen de geïnteresseerden hun kat meenemen in een proeftijd. "Ze krijgen veertien dagen garantie op de dieren."

De opvang in Sneek heeft speciaal voor oudere katten een kattenbos ingericht. In dit grote buitenverblijf krijgen katten meer ruimte om op hun oude dag te genieten. Maar de laatste tijd komt het steeds vaker voor dat het kattenbos leegstaat, omdat er simpelweg geen katten voor zijn.

Verslaggever Bauke Deelstra bij De Nomadenhof in Sneek

"Het kattenbos is geplaatst voor met name oudere en gehandicapte katten, die meestal moeilijk een plek konden vinden bij mensen." Maar volgens De Vries zijn er meer en meer mensen die bewust kiezen voor bijvoorbeeld een kat met slechts drie pootjes, of een kat zonder staart of oren.

Astrid de Vries vertelt over het kattenbos

(Advertentie)
(Advertentie)