Comité Dierennoodhulp oer Kallemooi: "Ze zijn nog niet van ons af"

27 mrt 2019 - 11:28

It Comité Dierennoodhulp leit him noch net del by de útspraak fan de rjochter. Dy besleat woansdei dat it Kallemooifeest op Skiermûntseach, mei in hoanne yn in koer op 18 meter hichte, trochgean kin. "We gaan door totdat de haan niet meer gebruikt wordt", seit Sandra van de Werd fan it komitee.

Foto: Omrop Fryslân

It komitee krige de útspraak pas woansdeitemoarn te witten. "Ik ben vanochtend heel vroeg naar de brievenbus gegaan", fertelt Van de Werd. "Daarin lag de brief van drie kantjes."

Yn de brief stiet de útspraak fan de rjochter. Dy fynt dat ûnder oare dat der gjin sprake is fan dieremishanneling. "Dat vind ik zo raar. In de wet staat dat een dier niet zonder redelijk doel in zijn welzijn mag worden aangepast."

Het roven van het beest en het verblijf in de mand zorgt voor heel veel angst en stress bij de haan.

Sandra van de Werd

By de beropssaak dy't Comité Dierennoodhulp oanspand hie, droegen se ûnder oare in bistedokter oan. "Die zegt heel duidelijk dat het roven van het beest en het verblijf in de mand voor heel veel angst en stress zorgt bij de haan", seit Van de Werd. "Dat is psychisch lijden. Blijkbaar blijft de rechter vasthouden aan het argument dat het dier niet dood gaat."

Comité Dierennoodhulp jout dus net op, mar de fraach is wol hoe no fierder. "We gaan onderzoeken of het zin heeft om naar de Raad van State te stappen. We gaan sowieso verder met actievoeren. Ze zijn nog lang niet van ons af", kundiget Van de Werd oan. "Als de traditie met een kat of hond zou zijn, dan was het al lang afgeschaft."

Sandra van de Werd fan Comité Dierennoodhulp

(advertinsje)
(advertinsje)