Ferd Crone: "Je ziet dat het zo kan gebeuren"

18 mrt 2019 - 18:03

Boargemaster Ferd Crone fan Ljouwert wie moandeitemoarn krekt ûnderweis nei Utrecht ta, doe't dêr in sjitpartij wie. "Ik ging naar de vergadering van burgemeesters van de veiligheidsregio's", fertelt Crone. "Dat zijn de 25 grootste gemeentes. We zouden een overleg hebben met minister Grapperhaus. Maar halverwege Lelystad kregen we te horen dat we terug konden keren, vanzelfsprekend."

Ferd Crone

By de sjitpartij binne trije minsken stoarn en fiif minsken ferwûne rekke. Dêr woe Crone syn meilibben oan betsjûgje: "Vooral aan de slachtoffers en hun familie. Dat is het ergste wat je kunt overkomen. Maar ook de mensen die erbij waren toen het gebeurde..."

As boargemaster fan Ljouwert is Crone ek haad fan de feilichheidsregio Fryslân. "We hebben dan meteen contact met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, om te vragen wat we moeten doen. Dat was al snel duidelijk: hier is er geen extra dreiging."

Reële kâns op terrorisme

Yn Utrecht waard it drigingsnivo opfierd nei it heechste nivo: 5. De rest fan Nederlân sit dêr ien nivo ûnder. "We hebben hier in Fryslân al drie jaar lang dreigingsniveau 4", fertelt Crone. "Dat betekent een reële kans op terrorisme. Dat blijkt vandaag ook maar weer, want je ziet dat het zo kan gebeuren."

Foar safier't Crone oardiele kin, fynt er dat syn kollega-boargemaster fan Utrecht it moandei goed dien hat. "Je ziet hoe het gaat: continu de informatie delen die je hebt. Dat moet ook wel. Mensen zien op Twitter steeds foto's rondgaan. Vroeger was het anders, toen kon je zeggen: over een uur meer. Dat kan nu niet meer."

Je kunt beter opschalen en daarna afschalen, dan helemaal niet opschalen terwijl het daarna veel erger blijkt te zijn.

Ferd Crone

Alle plysjeburo's yn it hiele lân, dus ek yn ús provinsje, wurde wol pertinint bewaakt. "Dat is puur uit voorzorg, want je weet nog niet wat er aan de hand is. Zit er bijvoorbeeld een hele groep achter of niet?" En it is net foar neat, seit Crone: "Je kunt beter opschalen en daarna afschalen, dan helemaal niet opschalen terwijl het daarna veel erger blijkt te zijn. Je zet hoog in, zodat iedereen weet wat-ie moet doen: de politie, de GGD, de Veiligheidsdienst, de ambulance."

Ek in moskee op It Hearrenfean krige te hearren dat se ticht moasten. Ek dat wie út foarsoarch, seit Crone. "Want iedereen weet natuurlijk wat er in Nieuw-Zeeland is gebeurd. Er is altijd een risico. Maar tot nu toe is het gelukkig rustig. Dat is ook de kracht van Nederland. Als er iets gebeurt: blijf rustig en steun elkaar."

It draaiboek folgje

As soks bart, witte alle partijen wat se dwaan moatte. "We hebben daar draaiboeken voor", leit Crone út. "Mensen laten in zo'n geval het normale werk uit handen vallen en volgen het draaiboek. Want stel het blijkt heel groot te zijn, dan wil je dat je alle partijen ter plekke hebt: politie, ambulances, enzovoort. Dat is de standaardprocedure. Daarom is het ook goed dat we dat hebben voorbereid."

Je wilt eerst weten hoe dit zit, voordat je over iets anders gaat praten.

Ferd Crone

De politike partijen leine koart nei de sjitpartij de kampanjes stil en ek de provinsjes sels fiere gjin kampanje. "Dat lijkt me heel verstandig", seit Crone. "Want je wilt eerst weten hoe dit zit, voordat je over iets anders gaat praten. Het was een besluit van de partijen zelf. Je kunt later altijd nog weer over gaan tot de orde van de dag. Maar je gaat ook niet naar een debat zitten kijken als je nog niet weet hoe groot het incident is."

(Advertinsje)
(Advertinsje)