Friezen yn Utrecht: "Gelukkig kunnen we melden dat ze veilig zijn"

18 mrt 2019 - 15:50

"Het is heel surrealistisch", seit Snitser Annefloor Hoitinga. Sy wennet flakby it plak fan de sjitpartij fan moandei yn Utrecht. "Ik kwam vanochtend om 10.35 uur aan in Utrecht", fertelt se. "Toen pakte ik de bus naar Kanaleneiland. Eenmaal thuis bleek dat in die tijd daar dit gebeurd is in een tram, waar ik ook in had kunnen zitten."

Foto: ANP

Op it stuit wurdt yn de omkriten fan har hûs socht nei de dieder. "Ik zit er een beetje middenin."

Freonen en famyljeleden makken har fansels soargen. "M'n telefoon heeft in tijden niet zo roodgloeiend gestaan. M'n moeder belde natuurlijk ook direct. Het lullige was dat ik de eerste keer niet had opgenomen. Zij dacht natuurlijk: o, help. Want ze weet dat ik rond de tijd van de schietpartij aan het reizen was. Maar ik ben nu vooral blij dat ik thuis ben."

Annefloor Hoitinga en Wytze Bijleveld

Op in oar plak yn Utrecht jout Wytze Bijleveld út Kollumersweach les op in MBO-skoalle. Mar fan lesjaan komt no neat mear, seit er: "Iedereen is nu continu het nieuws aan het volgen. We hebben het er vooral over met de studenten. Op smartboards hebben we live de NOS, om zo alles mee te krijgen."

It drigingsnivo yn de provinsje Utrecht is no it heechst. Minsken kinne dus net de gebouwen út. "We hebben te horen gekregen dat we hermetisch zijn gesloten", seit Bijleveld. "De hele school is dus dicht en er kan niemand in of uit. Veel mensen hangen aan de telefoon, om even te laten weten dat ze veilig zijn. Onze receptie wordt aan een stuk door gebeld door voornamelijk ouders die bezorgd zijn over hun kind. Gelukkig kunnen we melden dat ze veilig zijn."

Op in plein yn Utrecht hat moandei in sjitynsidint west. Dêrby binne trije deaden fallen en fiif ferwûnen. De dieder is op de flecht.

Trefwurden: 
sjitpartij Utrecht
(Advertinsje)
(Advertinsje)