Fiskers net bliid mei plan Rykswettersteat oer skjinmeitsjen nei kontenerramp

21 feb 2019 - 20:08

Fiskers binne net bliid mei it plan dat Rykswettersteat dizze wike presintearre foar it skjinmeitsjen fan de strannen. Se sizze dat se oer de holle sjoen binne by it meitsjen fan de plannen. Foar de berging binne der plannen om de kommende jierren leanbedriuwen yn te setten om de strannen skjin te meitsjen. Ek komme der konteners, sadat toeristen guod fuortsmite kinne dat se op de strannen fine.

Foto: Sarah Verroen

Voor Barbara Holierhoek van vissersvereniging Hulp in Nood voelt het of ze de vissers zijn vergeten. "Zo'n 35 vissers willen wel helpen met opruimen op zee. Alle dagen treffen ze nog spullen aan als ze aan het vissen zijn, maar ze lopen ook veel schade op door de spullen. Het zou mooi zijn als ze een tijdje de spullen op kunnen vissen, dan scheelt dat later ook een hoop papierwerk voor het verhalen van schade."

Rijkswaterstaat houdt toezicht

De vissers bieden hun hulp al weken aan bij Rijkswaterstaat. Die laat weten dat er wel degelijk afval uit zee wordt gevist, door vissers die door het bedrijf MSC en de verzekeraar zijn gecontracteerd. Rijkswaterstaat is daarvoor niet verantwoordelijk, maar houdt de situatie op de Noordzee en in de Waddenzee wel in de gaten.

De vissersvereniging heeft ook hulp aangeboden aan reder MSC. Daar hebben ze nog niets van gehoord.

Fishing for litter

Volgens Rijkswaterstaat kunnen vissers afval dat ze bij het werk opvissen, aan wal brengen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat steunt dit initiatief Fishing for Litter financieel. Als vissers schade hebben als gevolg van het afval, kunnen ze dat claimen bij reder MSC.

Barbara Holierhoek fan fiskersferiening Hulp in Nood

(Advertinsje)
(Advertinsje)