Kachel leger en in trui oan: it is Waarme Truiedei

15 feb 2019 - 09:06

It is Waarme Truiedei. Meardere organisaasjes roppe minsken op de kachel in pear graden leger te setten en in waarme trui oan te dwaan. It is de trettjinde edysje fan dizze dei.

Foto: Pixabay

De waarme trui stiet symboal foar wat minsken sels dwaan kinne om klimaatferoaring tsjin te gean. En dat op in dei dat de sinne in soad skynt. "In dei foar it terras", sei Piet Paulusma al. It wurdt 13 oant 14 graden. "Voor hetzelfde geld had er een pak sneeuw gelegen. Je weet nooit hoe het loopt", seit Irona Groeneveld fan de Fryske Miljeu Federaasje, ien fan de organisaasje dy't oan de aksje meidogge.

Wêrom dizze dei?

"Het is belangrijk om samen na te denken over wat we zelf kunnen doen om energie te besparen. Als je een shirtje aan hebt, doe je de kachel wat hoger. Wat is erop tegen om een warme trui aan te trekken en de kachel een graadje lager te zetten? Dan bespaar je, als we dat met elkaar doen, op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden aan energie."

Irona Groeneveld oer de Waarme Truiedei

Moatte wy dit net alle dagen dwaan?

"Een beetje bewust nadenken helpt al, als je niet meteen de kachel op 20 graden zet bij het opstaan - een uur voor je weggaat. Dat kan ook op 17 en dan de kachel weer omhoog als je thuiskomt. Isoleer je huis goed, zorg voor een tochtstrip."

Hoefolle dielnimmers ferwachtsje jo?

"Er doen ieder jaar honderdduizenden mensen aan mee. Als je vandaag je warme trui aan doet, maak dan een selfie, stuur 'm op naar de milieufederatie. Dan kun je een Friese circulaire trui winnen."

Primeur

"Wij hebben daar de primeur van in Fryslân. Een product gemaakt van oud materiaal, op kleur gesorteerd en daarom hoef je het niet meer te verven. Het wordt van wol of vlas gemaakt en in Friesland geproduceerd."

(Advertinsje)
(Advertinsje)