Hein de Graaf hat atelier yn gemeentekantoar: "Iedereen gaat weg met een glimlach"

06 feb 2019 - 13:14

Keunstner Hein de Graaf is yntusken in opfallende ferskining yn it Ljouwerter gemeentekantoar. Yn de publykshal restaurearret er fyftjin skilderijen dy't hy tritich jier lyn makke foar de eksposysje Rousseau yn it Fries Museum. Rousseau wie in ferneamd skriuwer en filosoof út de 18e iuw.

Hein de Graaf hat atelier yn gemeentekantoar: "Iedereen gaat weg met een glimlach"

"Rousseau was een groot project in 1988 met onder andere ook een beeldentuin en een theaterproject. Ik krijg daar nog steeds een glimlach van als ik eraan terugdenk", fertelt Hein de Graaf.

Syn wurken fan goed in meter by oardel meter hongen altyd yn De Harmonie. "Ik heb ze in bruikleen gegeven, maar er is niet zo goed opgepast. Iemand is er een keer tegenaan gelopen, her en der zaten scheuren, krassen en deuken. Een was zelfs kwijtgeraakt. Toen Arthur Oostvogel zijn afscheid als directeur aankondigde, vroeg hij me om de werken te restaureren. Hij wilde de boel netjes achterlaten."

Wêrom wurket er yn it gemeentekantoar?

"Hier stond het grote DNA-kunstwerk, maar dat is begin januari weggehaald. De plek kwam dus leeg en de directie vroeg zich af: wat nu. Een plantenbak is ook wat karig. Ik heb gewoon mijn atelier hier ingericht en dat was direct akkoord."

'Wachtverzachter'

Op dit plak komme in soad minsken. "Ik ben de hele dag in gesprek. Ze vragen waar het over gaat. Ik vertel wel twintig keer hetzelfde, maar dat maakt me helemaal niet uit. Het is niet meer een steriele, zakelijke hal. Ik voel me een 'wachtverzachter'. Mensen uit alle lagen komen langs om een praatje te maken. Iedereen gaat weg met een glimlach."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Ferslachjouwer Auke Zeldenrust yn petear mei keunstner Hein de Graaf

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
(Advertinsje)
(Advertinsje)