Waadferiening wol gjin grutte kontenerskippen mear boppe Waadeilannen

24 jan 2019 - 20:49

Grutte frachtskippen moatte tenei út de buert fan it Waadgebiet bliuwe. Dat seit de Waadferiening. Neffens de feriening makket de kontenerramp ien ding dúdlik, ús lân soe net yn steat wêze om it iennichste wrâlderfguod fan ús lân goed te beskermjen.

Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

"Het opruimen van de containers uit de Noordzee roept hetzelfde moedeloze gevoel op als wanneer je op de kermis met een grijper een knuffel of horloge uit de automaat probeert te halen." Dat seit de Waadferiening oer de bylden fan it opromjen fan de konteners fan de MSC Zoe. It kontenerskip ferlear begjin jannewaris sa'n trijehûndert konteners yn de Noardsee boppe de Waadeilannen.

'Enorme vuilnisbelt is slechts een fractie'

Rykswettersteat tinkt dat de measte konteners stikken binne. "Dat betekent dat de enorme vuilnisbelt die we tot nu toe op onze stranden, duinen, dijken en kwelders hebben gezien slechts een fractie is van wat er nog op de zeebodem ligt."

Het is natuurlijk heel goed dat met zeer geavanceerde schepen hard wordt gewerkt om zoveel mogelijk spullen te bergen. Maar één ding is zeker, echt schoon wordt het niet meer. Net als op het strand zullen ook op de zeebodem ook spullen onder het zand of slik raken en daardoor voorlopig niet vindbaar zijn. Daardoor blijven ze jarenlang in het zeemilieu met alle gevolgen van dien."

kontenerskip MSC Zoe - Foto: Wikimedia Commons

Oare rûte

In oplossing hat de Waadferiening foarearst net. Wol meitsje se dúdlik dat it sa net fierder kin. "De Waddenvereniging vindt dat - zo lang er geen concrete verbetering is in de scheepvaartveiligheid grote en gevaarlijke schepen op afstand moeten blijven van het kwetsbare Waddengebied. De route vlak boven de Waddeneilanden moet door dit soort schepen niet langer gebruikt worden. Hier maken wij ons hard voor."

Trefwurden: 
Waadferiening kontenerramp
(Advertinsje)
(Advertinsje)