Kik Pierie: "Ik dacht: ik schiet die bal er lekker zelf in"

20 jan 2019 - 21:50

Nei de lette 4-3 fan Klaas-Jan Huntelaar, like SC Hearrenfean mei lege hannen te stean tsjin Ajax. Yn blessueretiid besoarge Kik Pierie de Friezen dochs noch in punt. De ferdigener gie by in hoekskop mei nei foaren en hie sa syn eigen plan. "Normaal zou ik blokken voor Daniel Høegh. Maar nu dacht ik: flikker op, ik schiet die bal er zelf lekker in. Bij de eerste paal was ruimte, ik kwam voor m'n man en tikte 'm binnen."

Kik Pierie

De ûntlading wie dêrnei logyskerwiis grut by Pierie en syn ploechmaten. "Ik weet niet wat er door me heen ging. Het is m'n al tweede goal in de laatste minuut, maar uit tegen Ajax de gelijkmaker maken? Dan gaat er wel iets door je heen."

Dat SC Hearrenfean in goed resultaat behelle yn Amsterdam, lei neffens Pierie oan de taktyk. "Als je Ajax op de goede manier bespeelt, dan heb je kans. Het natuurlijk wel een goede ploeg, laat dat duidelijk zijn. Maar we wilden de ruimtes heel klein houden en op de counter af en toe door de verdediging te steken. Dat is wel aardig gelukt."

Wij dachten: dat gaat dus even niet gebeuren.

Kik Pierie

De Friezen toanden, net foar it earst dit seizoen, fearkreft. By it skoft stie it 3-1 foar Ajax, mar Hearrenfean wist dat der wol wat te heljen wie. Pierie: "We zeiden in de rust: het is 3-1 en zij willen ook heel blijven. Ajax moet straks tegen Feyenoord, daarna de Champions League. Zij wilden die wedstrijd rustig uitspelen, maar wij dachten: dat gaat dus even niet gebeuren. Wij gaven extra gas, dat heeft goed uitgepakt."

Johnny Jansen oan it roer

SC Hearrenfean miste Ben Rienstra en Yuki Kobayashi fanwegen skorsingen, mar ek trainer Jan Olde Riekerink. Syn taken waarden snein oernommen troch Johnny Jansen, normaalwei assistint-trainer. "De afgelopen twee weken hebben we mooi naar deze wedstrijd kunnen toewerken. We hebben een plan gemaakt en daar hebben we succes mee gehad. Het is wel heel simpel: als ze net voor rust 4-1 maken, dan is het plan weg. Maar in de rust ontstond er iets: als we in balbezit net iets beter zijn, dan kunnen we goed counteren."

Johnny Jansen

Wat wie dat plan dan? "We speelden in een soort kerstboomidee, met Sam Lammers als diepste speler en Arber Zeneli en Mitchell van Bergen eromheen. Uiteindelijk werkte dat de tweede helft heel goed."

Jansen is benammen bliid om de wize wêrop't syn spilers har werom fochten yn de wedstriid. "Als je ziet wat voor karakter wij tonen, dat vind ik wel heel knap. 3-1 achter, 4-3 achter en dan zo terugkomen, dat is top." Dat sit neffens Jansen ek yn de spilersgroep. "We hebben een heel goede groep om mee te werken. We laten niet snel onze kop hangen." Dochs moatte der ek saken oars. "De eerste helft hebben we te gemakkelijk goals weggegeven. We komen wel steeds heel aardig terug, maar dat andere moet wel wat beter."

Strafskop of net?

In kertier foar tiid woe Hearrenfean in strafskop, nei in botsing tusken Ajax-keeper Kostas Lamprou en Sam Lammers. "Hij landt eigenlijk gewoon op Sam, dus ik vind het wel een penalty", seit Jansen. De fideoskiedsrjochter hat it momint ek beoardiele. "Ze nemen alle tijd om te kijken, uiteindelijk kijkt de scheidsrechter er zelf ook naar en dan zegt-ie: geen penalty. Dan zal het misschien ook wel geen penalty zijn, maar ik dacht van wel."

Skiedsrjochter Serdar Gözübüyük krige nei ôfrin ek krityk fan skiedsrjochtersbaas Dick van Egmond, mar hy bleau by syn miening: "Ik vond het te licht."

Lammers: ik maakte me al klaar

De man dy't sels by it momint belutsen wie, Sam Lammers, tocht wol dat it in strafskop wie. "Dat gevoel had ik gelijk, dus toen hij ging kijken dacht ik dat ook. Ik tikte de bal langs de keeper en hij komt in botsing met me. Hij had de bal niet, dus ik dacht dat het een penalty was. Ik was me al klaar aan het maken voor de penalty. Het is een keuze van de scheids. Ik ben het er niet mee eens, maar daar kun je niets aan doen."

Sam Lammers

Lammers wie wichtich foar Hearrenfean, mei twa goals en in assist. "Ik kreeg veel ruimte om te voetballen", sei de spits. "Je weet dat Ajax veel naar voren speelt, dan komt er ruimte voor ons. We hebben handige jongens voorin, dat heeft goed uitgepakt."

Altyd fertrouwen

Ek nei't Ajax op 3-1 kaam, liet Hearrenfean de kop net hingje. Lammers. "We houden er altijd vertrouwen in dat we terug kunnen komen. Warner Hahn pakt die penalty heel goed, toen dachten we ook extra dat er nog iets in zat. We komen terug vanuit de gekste situaties dit seizoen. dat hebben we vandaag laten zien."

Ajax hie by winst op Hearrenfean de kopposysje oernommen fan PSV. Dat slagge de Amsterdammers dus net, mei troch PSV-hierling Lammers. "Tijdens de warming-up hoorden we al gejuich in het stadion en zagen we dat PSV gelijkgespeeld had. We hoorden het publiek al tekeergaan. Dat was voor ons een extra stimulans om deze wedstrijd punten te pakken."

(Advertinsje)
(Advertinsje)