De Omrop-Boekehoeke: it is Berneboekewike

03 okt 2018 - 15:46

Wannear hasto foar it lêst in nij boek lêzen? Justerjûn noch, foar it sliepengean? Of is it alwer in tal moannen, of miskien sels jierren lyn? Om minsken oan it lêzen te krijen socht De Middei fan Fryslân yn septimber alle wiken nei de moaiste nije boeken. Mar omdat woansdei de Berneboekewike begjint, ha we in spesjale Berneboekehoeke.

Foto: Omrop Fryslân

Yn de studio siet Yfke Schooleman fan boekhannel Van der Velde. "Het is eigenlijk tien dagen feest", seit se oer de Berneboekewike. "We hebben veel kinderen die van hun ouders een boek uit mogen zoeken. Ook veel kinderen die met hun grootouders de winkel in komen en als cadeautje een kinderboek mogen uitzoeken."

Schooleman komt mei ferskate boeketips foar de bern.

Yfke Schooleman mei berneboeketips

Lampje - Annet Schaap

"Dit boek heeft de Gouden Griffel gewonnen. Het is haar debuut. Annet Schaap heeft in het verleden heel veel andere kinderboeken geïllustreerd, maar dit is het eerste boek dat ze zelf heeft geschreven en geïllustreerd. Het ziet er prachtig uit. En het gaat over een meisje dat in een vuurtoren woont. Ze moet elke avond de vuurtoren aansteken, maar op een gegeven moment gaat er iets mis.

Ze laat haar lucifer vallen en daardoor kan ze dus niet het licht in de vuurtoren aansteken. Vanaf dat moment gaat er van alles mis: er strandt een schip, er is iets met zeerovers, met monsters. Lampje is een heel dapper meisje en het is een spannend verhaal. Dit boek heeft alles in zich om een moderne klassieker te worden. Het is terecht dat ze de Gouden Griffel heeft gewonnen. Dat is de belangrijkste prijs voor kinderboeken."

Heb je misschien Olifant gezien? - David Barrow

"Een prentenboek. Een heel erg grappig verhaal voor jongere kinderen, over een jongetje dat verstoppertje gaat spelen met een olifant. En dat wil helemaal niet, want een olifant is veel te groot. Wij zien de olifant wel op de plaatjes, maar het jongetje gaat helemaal op in het spel. De prenten zijn erg mooi, het verhaal is leuk, heel fantasievol en het blijft ook leuk."

De eilandenruzie - Jozua Douglas

"Dit is het kinderboekengeschenk. Dat krijg je als je een kinderboek komt kopen. Het boek gaat over vriendschap, al zegt de titel wat anders. Vriendschap is ook het thema van deze kinderboekenweek.

Het gaat over twee bestuurders van twee verschillende eilandjes. Die kunnen elkaars bloed drinken. Er is dan een ander die vindt dat de twee vrede moeten sluiten. Die nodigt ze uit om een weekend bij elkaar te komen en in dat weekend gebeurt er natuurlijk van alles. Hij kan erg leuk schrijven."

Oare tips

Njonken de trije tips, hie Yfke Schooleman noch mear nije berneboeken mei. Ast noch in oar berneboek sikest, dan binne dit neffens har ek goede opsjes:

  • Juf Braaksel en de magische ring - Carry Slee, foar bern fan 8 jier ôf.
  • Spreek je chocola? - Cas Lester, foar bern fan 10 jier ôf.
  • De zweetvoetenman - Annet Huizing en yllustrator Margot Westermann, in ynformatyf boek foar jong en âld, bekroand mei in Sulveren Griffel.
  • Kom erbij - Milja Praagman, it printeboek fan de boekewike.
(Advertinsje)
(Advertinsje)