Pieter-Jan Postma drok dwaande mei high speed-sailing

02 okt 2018 - 10:41

Trije kear die hy mei oan de Olympyske Spelen yn de Finn: Pieter-Jan Postma fan Terkaple. It wie in skoft stil, mar it lêste jier makket er in grutte comeback. Dit jier waard hy earste op it NK en tredde op it WK yn Denemarken. Yn 2020 sil hy de Olympyske Spelen farre yn Tokio.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

"Ik had niet gedacht dat ik nog eens in de race zou zijn voor de Olympische Spelen. De afgelopen twee jaar heb ik veel gezeild. Begin dit jaar ging het toch weer kriebelen, en heb ik me ingeschreven voor het WK. Daar heb ik zo'n zeven, acht weken voor getraind. Ik had niet gedachten dat het zo goed zou uitpakken, ik sta er zelf ook wel versteld van."

De 36-jierrige siler stiet no oars yn syn sport. "Zeilen is een ervaringssport. Ik heb meer overzicht, pak dingen slimmer aan."

High speed-sailing

Neist de Olympyske Spelen hat er noch in doel. "Ik vind het heel leuk om een team te leiden, dus schipper te zijn. Er zijn niet veel snelle schepen in Nederland, die meedoen aan high speed-sailing. Ik zeil met een catamaran van 32 voet en doe aan Matchracen.

De World Match Racing Tour gaat over vier stops en een finale. Er doen ongeveer 1250 teams in de World Ranking mee. Het is heel uitdagend en ambitieus."

Postma fljocht woansdei nei Portugal, foar de World Cup Matchracen. Dat is ien fan de stops. "Dat is één tegen één, op de snelle catamarans met een team van vier. We zijn er klaar voor en hebben er ontzettend veel zin in. We zijn nu een jaar bezig en staan nu achtste van de wereld.

Als we bij de eerste vijf eindigen, mogen we in onze handjes knijpen."

Pieter-Jan Postma

(Advertinsje)
(Advertinsje)