Nije e-sporter SC Hearrenfean stelt him foar: "Ik kan tegen iedereen scoren"

26 sep 2018 - 15:38

E-sports: de measte minsken hawwe der wierskynlik noch nea fan heard, mar ûnder de jongerein is it gigantysk en it wurdt al mar grutter. Ek SC Hearrenfean hat sûnt ferline jier in e-sporter. Niels Krist ferdigene de ôfrûne twa seizoenen de klupkleuren, mar ek yn de wrâld fan e-sports wie de transfermerk dizze simmer iepen en dêrop hat Hearrenfean in goede slach slein.

Floris Jorna - Foto: SC Hearrenfean

De Fryske klup is der nammentlik yn slagge om ien fan de bêste spilers fan 'e wrâld fêst te lizzen. It giet om de 19-jierrige Floris Jorna. Hy sil foar SC Hearrenfean útkomme yn de eDivisie. Dat is in kompetysje wêryn't elke Nederlânske earedifyzjeklup yn fertsjinwurdige is mei in e-sporter. Wy leine Jorna in tal fragen foar om mear te witten te kommen oer him en oer e-sports.

Floris, kinst útlizze wat e-sports no krekt is?

"Het staat voor electronic sports. Het zijn dus sporten die je in het echt kunt beoefenen, maar dan elektronisch. Je zit dan op een stoel in je kamer in plaats van dat je buiten echt aan het sporten bent, maar qua focus en mentale gesteldheid komt het wel overeen met echte sport. Bij mij gaat het dan om het spel FIFA, dus dat is eigenlijk voetbal op je beeldscherm."

Do spilest yn de eDivisie mei it Hearrenfean-tenu, mar net mei Michel Vlap en Doke Schmidt. Hoe sit dat?

"Nee, dat klopt. We spelen een 'gamemode' waarin je munten moet verdienen. Daar kan je dan weer spelers mee kopen, dus je kan het zo gek maken als je wil. Er staan voor het komende seizoen al een paar spelers op mijn verlanglijstje. Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld, Ruud Gullit natuurlijk, Neymar. Zulke topspelers heb ik wel nodig."

Ruud Gullit neamst al even. Do makkest diel út fan Team Gullit. Wat hâldt dat yn?

"Dat is een academie die speciaal is opgestart voor jonge e-sporters. Ik zit daar nu bij samen met drie Nederlandse jongens en twee buitenlandse jongens. Zij helpen ons bijvoorbeeld om in contact te komen met een club, zoals sc Heerenveen. Om zelf die contacten te leggen is erg lastig. Zij begeleiden ons dus in de FIFA-wereld, zowel op coachings- als op management-gebied. Ruud Gullit is het gezicht van deze academie. Hij is natuurlijk een hele grote naam, zowel op FIFA als in het echt, dus daar kan hij ons mee helpen."

Floris Jorna mei Ruud Gullit - Foto: Instagram

Dizze wike komt de nijste ferzje fan it kompjûterspultsje FIFA út. Is dat no hiel oars, sa'n nij spul?

"Het is en blijft gewoon voetbal. Dus het grootste gedeelte blijft wel hetzelfde, maar er zijn wel een aantal kleine dingetjes. Je kan nu met bepaalde knoppen getimed schieten, dat had je eerst niet. Dus dat zijn details die veranderen."

Hoe witsto krekt wat der dit jier oars is en hoe pasto dy der op oan?

"De demo van FIFA 19 is vorige week uitgekomen, dus daar heb ik al flink mee lopen oefenen. EA (de ûntwikkelder fan FIFA 19, red.) heeft een maand geleden de veranderingen bekend gemaakt en dat kon ik dan op die demo een beetje gaan testen."

Hoefolle moat in e-sporter op dit nivo traine?

"Trainen zou ik het niet echt noemen, maar je moet wel gewoon oefenen. Ik speel elk weekend ongeveer veertig potjes. Daar doe je een uur of twaalf over. Je moet er wel echt tijd voor over hebben om beter te worden. Doordeweeks oefen ik ook nog tegen andere pro's van clubs, dus daaraan ben ik gemiddeld ook nog wel een uurtje of twee per dag kwijt. In totaal kom je dan dus op ruim twintig uur per week oefenen."

Wat is dyn spesjaliteit binnen FIFA?

"Er wordt gezegd dat ik heel goed kan aanvallen. Ik merk ook dat ik heel veel scoor en dat ik ook tegen iedereen kan scoren. Maar waar ik dan nog wel aan moet werken is dat ik het verdedigend ook dichthoud, dus daar ga ik dit jaar flink mee bezig. Dat moet goed komen."

Sitst no by de bêste achttjin spilers fan Nederlân yn de eDivisie, mar hoe goed bisto no eins krekt?

"Dat is lastig te zeggen. In de eDivisie zit natuurlijk wel de top van Nederland. Maar met FIFA is het wel een beetje lastig om te bepalen. Ik heb bijvoorbeeld al eens gewonnen van Ali (de eSporter fan PSV, dy't ôfrûne seizoen twadde waard yn de eDivisie, red.), maar ik heb ook wel eens verloren van degene die afgelopen seizoen twaalfde werd.
In november heb ik mij nog als nummer 31 van de wereld gekwalificeerd voor een toernooi in Barcelona. Ik heb wel eens hoger gestaan dan dat, maar ook wel eens lager. Maar ik heb regelmatig de top 100 gehaald, dus daarmee heb ik wel bewezen dat ik bij de top van de wereld hoor."

Fertsjinnest eins jild mei FIFA?

"Ja, dat kan. In Barcelona viel ik er net buiten helaas, maar in Italië ben ik een keer tweede geworden. Toen kreeg ik ongeveer vijfhonderd euro. Dus dat is wel een leuk zakcentje."

Floris Jorna mei syn priis - Foto: Instagram

No meist dit seizoen de kleuren fan SC Hearrenfean ferdigenje. Wat hasto mei dizze klup?

"Ik ben in Heerenveen geboren en ik heb er achttien jaar gewoond. Toen ik vijf jaar oud was, ging ik al voor het eerst naar een wedstrijd van sc Heerenveen en ik heb samen met mijn vader, opa en oom heel lang een seizoenkaart gehad. Dus ik kom al bijna mijn hele leven bij de club. Daarnaast heb ik nog een jaar of tien bij VV Heerenveen gevoetbald, dus ik heb wel heel veel met Heerenveen."

Hoe is dat no, om as fan ûnder kontrakt te stean by Hearrenfean?

"Dat is wel heel grappig. Vroeger ging ik er natuurlijk altijd voor om op het veld voor Heerenveen uit te komen. Dat is dan niet gelukt, maar dat ik nu op een andere manier bij de club kan zijn, vind ik wel erg mooi en leuk."

Ofrûne freed waard bekend datsto de nije e-sporter bist fan Hearrenfean. Hast al reaksjes krigen?

"Ja, heel veel. De fans van Heerenveen zijn allemaal erg enthousiast. Dat is wel mooi om te zien dat ik daar steun uit kan halen. Ik merk wel echt dat ze achter me staan."

Ta beslút Floris, de eDivisie giet yn oktober fan start. Wat is dyn doelstelling?

"Ik heb voor mezelf al een paar mensen bepaald waar ik van moet kunnen winnen. Een paar tegenstanders zijn wel lastig, maar het linkerrijtje moet toch zeker wel lukken."

(Advertinsje)
(Advertinsje)