Iepenloftspul NON-Aktief: een impressie

28 jun 2018 - 08:42

Er is nog één non. Maar die kan eigenlijk niet meegeteld worden. Of het niet al zwaar genoeg is allemaal voor de monniken komt er ook nog een brief van de paus: het klooster moet dicht. Ojee. Wat kunnen ze bedenken om de sluiting tegen te houden? Een nonnenroof lijkt het beste idee. Masquerade Theater bestaat vijf jaar en pakt groots uit met de voorstelling NON-Aktief.

Iepenloftspul NON-Aktief: een impressie

De jongeren hebben het voor het zeggen bij Masquerade Theater. Zo is het vijf jaar geleden ook begonnen. Met drie jongeren die behoefte hadden aan meer cultureel aanbod in de omgeving. Van een kleine toneelvereniging uitgegroeid tot een gezelschap van 28 acteurs. Alles doen ze hier zelf. Het spelen, maar ook de techniek, het bestuur, de muziek. Ja, wat eigenlijk niet. Dit jaar wilden ze iets maken over nonnen, het kloosterleven. Het resultaat is de voorstelling NON-Aktief.

Waar of niet waar?

Ja, er heeft echt een klooster gestaan in Veenklooster, De Mons Oliveti (olijfberg.). In de 13e eeuw gesticht. Na de reformatie zijn de kloostergebouwen afgebroken. Later kwam hier Fogelsanghstate. Op de Brink, waar het theaterstuk gespeeld wordt, ligt dus letterlijk de historische ondergrond voor het stuk. De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan, met deskundigen gesproken. Zoals de barones van Fogelsanghstate, burgemeester en oud-burgemeesters. En hun eigen fantasie er op loslaten.

Regisseur Bianca Wiersma heeft er een verhaal van gemaakt. Wat in ieder geval waar is, vertelt ze, is dat het, zoals in het stuk, een gemengd klooster was. Het moest uit elkaar worden gehaald, omdat er teveel kinderen geboren werden. Het probleem in het stuk is dat er nog maar één non overblijft. En die is verward, dus zij kan niet voor alle weeskinderen zorgen.

Ze haalden uit een klooster nonnen weg. Waargebeurd. Dat was nog een hele rel.

Bianca Wiersma, regisseur

Nonnenroof

De oplossing is, zo denken de monniken, om maar ergens anders nonnen weg te halen. De monnik die de vrouwen ophaalt, is 'vergeten' om toestemming te vragen. Zo zien we bij de repetities. Een hilarisch moment. In ieder geval komen veel woordgrapjes in de voorstelling voor, dus let daar goed op!

Iepenloftspul NON-Aktief: regisseur

Masqueradefamilie

Voor Bianca voelt het alsof er een 'masqueradefamilie' ontstaan is, in de vijf jaar dat ze nu bestaan. Ze vindt het prachtig om met de kinderen en jongeren te werken. Oud-spelers houden contact en willen ook altijd weer helpen. In de loop van de tijd is er dus wel iets neergezet en dat heeft zijn invloed op alle spelers.

"Wat ik vaak terug hoor van ouders en kinderen is dat ze steviger in hun schoenen staan. Dat ze bijvoorbeeld nu meer durven te praten in het openbaar." Een van de spelers, Noamare Houwer, is het daar mee eens. Ze voelt zich heel erg thuis en kan zichzelf zijn. "Ik ben dramatischer geworden, ik ben opener en socialer, praat meer met mensen. Dat heb ik hier echt wel geleerd."

Ik ben opener geworden, socialer.

Noamare Houwer, zuster 'Inocencia'

Iepenloftspul NON-Aktief: spelers

(Advertentie)
(Advertentie)