Epke na comeback: "Nu weer turnen op niveau"

04 jun 2018 - 15:10

Epke Zonderland werd afgelopen weekend bij zijn eerste wedstrijd in lange tijd vierde in de rekstokfinale van een wereldbekerwedstrijd. Maandag kwam de Friese turner "met een voldaan gevoel" terug uit het Sloveense Koper.

"Ik ben er een poos uit geweest en ik heb dit weekend twee keer een gedegen oefening laten zien, dus in die zin ben ik tevreden. Het was een wat simpelere oefening, want ik ben een beetje aan het opbouwen." In zijn oefening zat bijvoorbeeld geen vluchtcombinatie. "Dat was wel de bedoeling, maar het lukte niet, want het voelde op het moment niet goed. Dit was dus nog niet de volledige oefening, maar qua uitvoering was het prima."

Epke Zonderland aan de telefoon

Onder andere daarom zat een podiumplek er net niet in. "Het is hartstikke mooi om op het podium te komen. Maar voor nu was dit prima, want het was voor mij een soort trainingswedstrijd in voorbereiding op het Europees kampioenschap."

Het turnen stond even op een lager pitje, omdat Epke aan het afstuderen was als dokter. "Ik kon de afgelopen maanden alleen 's avonds trainen. Dan kun je de basisvorm onderhouden, maar trainen op nieuwe dingen is heel wat anders. Daar ben ik zes weken geleden mee begonnen. Heel voorzichtig, want die belasting was ik niet meer gewend."

De sport heeft de komende jaren de prioriteit.

Epke Zonderland

Voor Epke ligt de focus nu weer op het turnen en het eerste grote doel is het EK in augustus. "Ik hoop dat ik dan de vorm te pakken heb, met een goed gevoel voor de timing en de rekstok. Dan kan ik de vluchtcombinaties goed doen. Op de wedstrijden daarvoor, zoals het NK, probeer ik dat ook, maar vooral in augustus hoop ik wedstrijdfit te zijn."

En daarom komt het arts-zijn nu even op het tweede plan. "Nu wil ik eerst weer turnen op niveau. Na het WK in oktober pak ik het arts-zijn weer op, dan doe ik een dag per week sportgeneeskunde. Maar de sport heeft de komende jaren de prioriteit." En dat in elk geval tot de volgende Olympische Spelen. "Als Tokyo 2020 is geweest, dan draait het weer om."

Trefwoorden: 
Epke Zonderland turnen
(advertinsje)
(advertinsje)