Frisia: geen kans op sinkholes in Noordwest-Fryslân

Sinkholes, grote gaten die spontaan ontstaan, kunnen op termijn een gevolg zijn van zoutwinning. Dat schrijft het Staatstoezicht op de Mijnen deze week in een rapport over de effecten van zoutwinning. Maar in Noordwest-Fryslân hoeven de mensen niet bang te zijn voor sinkholes, zegt directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout. Omdat in Fryslân de zoutwinning plaatsvond op een veel grotere diepte, zou de kans op het ontstaan van zulke sinkholes in Harlingen en omgeving veel kleiner zijn.
Frisia Sâlt yn Harns © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
In het rapport schrijft het Staatstoezicht op de Mijnen ook dat bedrijven die bezig zijn met zoutwinning 'te slecht oog hebben' voor de lange termijneffecten van die activiteit. Van Tuinen is het niet eens met die conclusie en wil hierover in gesprek met het Staatstoezicht op de Mijnen.
Minister Wiebes van Economische Zaken denkt niet over de oprichting van een landelijk instituut voor mijnbouwschade, waar ook mensen met schade als gevolg van zoutwinning zich kunnen melden. Rinze Post van Stichting Winamer Belang beschouwt dat voornemen als erkenning na veertien jaar strijd. In Wijnaldum zijn volgens zijn gegevens wel 25 tot 30 gebouwen met schade als gevolg van de zoutwinning.

''Slechts een klacht per jaar''

Van Tuinen van Frisia Zout kijkt er wat anders tegenaan. Volgens hem is van verreweg de meeste gevallen nooit aangetoond dat die schade door zoutwinning is ontstaan. Frisia Zout krijgt volgens hem slechts een klacht per jaar over schade als gevolg van zoutwinning. Bovendien had het bedrijf al een eigen schadefonds voor het afhandelen van schade.
Van Tuinen verwacht dan ook niet dat er in de praktijk veel gaat veranderen als gevolg van het nieuwe rapport. Frisia Zout is bovendien bezig om de zoutwinning te verplaatsen van het land naar de Waddenzee. Het bedrijf wil eind 2019 beginnen met een eerste proefboring voor zoutwinning op zee.
Voor schade door zoutwinning komt een schadefonds