FIDEO: Boskwachter Amanda fan Flylân oefenet foar EK

05 feb 2018 - 17:12

Se is noch mar 23 jier, mar hat no al de baan fan har libben. Amanda Lijnema is boskwachter op Flylân. En Amanda kin ek hiel goed út de fuotten mei in kettingseage. Dat is fansels hiel handich yn jo wurk as boskwachter. Ynkoarten docht se sels mei oan it Europeesk kampioenskip boskarbeid yn Hongarije.

"Ik was echt een buitenmens. Van jongs af aan boomhutten bouwen en met boswachters meegaan op excursies. Ik wist dat dit mijn ding was. Toen ben ik naar de groene school gegaan en daarna de bosbouwschool. Ik heb altijd al een passie gehad voor de Waddeneilanden. Toen ik deze vacature zag, dacht ik 'Dit is het. Hier moet ik op solliciteren'. Ik ben een gelukkig mens dat ik hier op Vlieland mag werken. Ik kom uit de polder, uit Emmeloord. Te gek om hier te wonen."

In frou op in trekker

"Op Vlieland doe ik onderhoud van wegen en paden, alle recreatievoorzieningen en veeverzorging. Ik zit ook op een grote trekker. Doe alle dingen die daarmee gedaan moeten worden, zoals maaien en zo. Het is afwisselend werk. Echt heel erg leuk. Zo'n trekker is een mooi, groot ding. Daar moet je wel behendig in worden. Soms zie ik mensen kijken 'Een vrouw op een trekker'. Dan kjken ze heel verbaasd. Grappig is dat. Voor mij is het heel gewoon, ha ha ha. Het is gewoon mijn dagelijkse werk."

"Kettinseagjen is myn hobby"

"Kettingzagen is een hobby van me. In mijn vrije tijd oefen ik in mijn achtertuin, In mei ga ik naar het EK bosarbeid in Hongarije. Daar heb ik erg veel zin in, maar ik moet nog wel even goed oefenen. Voor de eerste keer gaat een vrouw uit Nederland naar het EK. Heel bijzonder."

Frou yn manljuswrâld

"Ik zaag geen figuren. Carven is een andere tak. Wat ik doe, gaat om veiligheid en precisie. Dat je goed haaks kunt zagen. Er zit ook theorie bij. Je moet kennis van zaken hebben van boomsoorten en planten. Het tempo bij de mannen ligt hoger dan bij de vrouwen, maar ik krijg tips en trucs van iedereen. Hoe ik het het beste kan aanpakken. Ik heb me nooit 'niet welkom' gevoeld in deze mannenwereld. Het is erg leuk. Ik woon op het mooiste plekje van Vlieland. Vanuit mijn badkamer kijk ik uit over het Wad en aan de andere kant zie ik de Noordzee.. Heerlijk. Echt een droombaan."

(Advertinsje)
(Advertinsje)