Iepen UP siket jonge vloggers mei moed en ambysje

16 des 2017 - 08:00

Hoe sjogge jongeren de wrâld om har hinne? En hoe moat dy wrâld der yn de takomst útsjen? It programma Iepen UP siket jongeren tusken de 18 en 28 jier dy't dêroer vlogs meitsje wolle. Dy komme op de webside fan Omrop Fryslân te stean. Kearnwurden dêrby binne moed, nijsgjirrigens en ambysje. Wy fregen Matthea de Jong fan Iepen UP om útlis.

Hoefolle vloggers hawwe jim nedich foar dit projekt, dat yn opdracht fan Ljouwert-Fryslân 2018 betocht is?

"Eigenlijk hebben we geen vast aantal in gedachten. Achttien zou fantastisch zijn, vanwege het kulturele jaar 2018. We zoeken trouwens niet alleen mensen die voor de camera willen staan, maar ook jongeren die achter de schermen willen werken."

De vlogs wurde opnommen tusken maart en novimber. Hoefolle sille der makke wurde?

"Ook dat hebben we opengehouden. Het aantal en de lengte zijn afhankelijk van de input en de ideeën. De vloggers gaan tijdens het traject in groepjes werken en elk groepje heeft tien weken de tijd. Ze zullen zeker één dag per week met de vlogs aan de slag. Verder zijn er nog twee workshopweekenden. Eentje eind maart over het maken van vlogs en de ander begin november over het presenteren van de resultaten."

Technyske feardichheden binne net nedich, sizze jim op de webside. Watfoar kwaliteiten moatte de dielnimmers wol hawwe?

"Voor het camerawerk en de montage hebben we televisiemaker Janko Krist, bekend van onder andere Omrop Fryslân en Man Bijt Hond. Van de vloggers vragen we vooral inhoudelijk kwaliteiten. Ze moeten durven nadenken over ingewikkelde onderwerpen en echt een eigen beeld gaan neerzetten. Een connectie met Fryslân is ook belangrijk. De vlogs mogen overigens over de provinciegrenzen heen gaan. Stel dat iemand wil vloggen over jongeren in Polen of in gesprek wil met premier Rutte, dan proberen we dat te regelen."

Ien fan de minsken dy't de workshops jout, is de omstriden 'treitervlogger' Ismail Ilgun út Zaandam. Wêrom is der foar him keazen?

"Hij is inderdaad omstreden, maar ik vind hem heel talentvol. Hij laat een ander geluid horen en daar zijn wij naar op zoek. De serie online documentaires Achter Buurten over probleemwijken, die hij voor het Algemeen Dagblad maakt, vind ik bijvoorbeeld heel mooi. Journalist Karel Smouter doet overigens ook mee. Hij werkte eerst voor De Correspondent en geeft nu les aan Hogeschool Windesheim in Zwolle."

Wat wolle jim mei dit vloggersprojekt berikke?

"De vlogs worden in 2018 via verschillende media verspreid en in november worden ze aan deskundigen en het grote publiek op theatrale wijze gepresenteerd. We hopen dat ze reacties zullen uitlokken en vragen en dilemma's zullen oproepen. Een nieuwe generatie jonge Europeanen moet de kans krijgen om te vertellen over hun toekomst. Daarbij is Culturele Hoofdstad een uitgelezen kans om in contact te komen met interessante en boeiende mensen. En om je stem te laten horen."

Hoe kinne aspirant-vloggers meidwaan oan it projekt?

"Ze kunnen zich tot 1 februari 2018 aanmelden via de website iepenup.nl door hun gegevens in te vullen en enkele vragen te beantwoorden. We vinden het ook fijn als ze een kort filmpje over zichzelf insturen. Dat hoeft echt niet van hoogstaande kwaliteit te zijn. We willen ze vooral leren kennen."

(Advertinsje)
(Advertinsje)