Bart Canoy kritysk op politisy dy't samar wat roppe

01 des 2017 - 18:36

Dat politisi soms samar wat roppe, en plannen nei foaren bringe dy't lang net altyd helber binne, is skealik foar de rjochtssteat. Dat seit advokaat Bart Canoy út Ljouwert. "Het lijkt erop dat politici de laatste jaren steeds meer belang hechten aan de manier waarop de boodschap wordt verpakt, dan aan de boodschap zelf."

Politisi roppe om strangere straffen by ferkearsoertredingen, omskriuwe minsken dy't wat misdien ha fuort as gefaarlike gekken, of stelle dat minsken mei in selstraf langer yn de gefangenis bliuwe moatte. "Dat stoort me", seit Canoy. "Als iemand ontoerekeningsvatbaar is, heeft hij hulp nodig. Dan moet je zo iemand niet wegzetten als een gevaarlijke gek. Dat is Suske-en-Wisketaal. En onnodig kwetsend."

Canoy neamt noch in oar foarbyld. "In het regeerakkoord is vastgesteld dat veroordeelden meer van hun straf uit moeten zitten dan het gebruikelijke tweederde deel. Dat is een ondoordacht plan. Het kan zelfs averechts werken. Beknibbelen op resocialisatie geeft een veel groter risico op recidive. Veroordeelden langer in de gevangenis houden bevredigt de behoefte tot vergelding, maar het kan wel de oorzaak zijn dat de criminaliteit toeneemt."

"Het is ferme taal, geserveerd in hapklare brokken van 30 seconden. Het klinkt als heel wat, maar het is lege praat. Politici moeten goede, evenwichtige plannen maken, en niet zomaar een beetje framen met soundbites."

Trefwurden: 
Bart Canoy polityk
(Advertinsje)
(Advertinsje)