Jeroen fan it Sinterklaasjournaal: "Dokkum is reuzegezellig"

16 nov 2017 - 13:18

Yn it radioprogramma Muzyk yn Bedriuw besiket presintator Arjen Overmaat al de hiele wike mei Sinteklaas te beljen, mar dat slagget him mar net. Ek tongersdeitemoarn gie it wer mis. Ta syn ferbjustering hie er Jeroen Kramer, de ferslachjouwer foar it Sinterklaasjournaal en de yntocht, oan de telefoan. In moaie gelegenheid om Jeroen te freegjen hoe't er it fynt yn Dokkum, dêr't sneon de lanlike yntocht fan Sinteklaas is.

We seagen dy woansdei al yn it Sinterklaasjournaal. Hoe is it yn Dokkum?

"Er gebeuren onheilspellende dingen, er zijn cadeautjes aangespoeld en het boek van Sinterklaas is aangespoeld. De stoomboot zit in een storm op zee en er zijn pakjes overboord gewaaid, maar in Dokkum zelf is het reuzegezellig. Ik was nog nooit in Dokkum geweest, maar het is een mooi en vrolijk stadje. Het leuke van Dokkum is dat het zo klein is. Het kleine historische centrum kun je bij wijze van spreken in tien minuten te voet oversteken. Het heeft iets heel intiems en dus gezelligs."

No hat Dokkum net sa'n goede skiednis mei biskoppen. Bonifatius is der fermoarde yn it jier 754. Wêrom wol Sinteklaas dochs komme?

"Ja, je zou zeggen, een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Misschien kent Sinterklaas de geschiedenis van Bonifatius niet. Of hij denkt dat de Friezen minder wild zijn geworden dan toen."

Do bist al jierren ferslachjouwer by it Sinterklaasjournaal. Wat fynst der sa moai oan?

"De intocht zelf. Als je in het haventje staat met alle kinderen, papa's en mama's, opa's en oma's om je heen en de boot ziet aankomen, dat is een heerlijk en geweldig moment van opwinding. Dat is echt uniek en een hoogtepunt. Verder is het maken van een live-uitzending met heel veel camera's spannend om te doen. Je moet alles precies volgens afspraak doen. Het is eigenlijk een live uitgezonden film. En de afleveringen die we ervoor en erna maken zijn heel leuk om te filmen. Het is gewoon een voorrecht om er aan mee te mogen doen."

(Advertinsje)
(Advertinsje)