FIDEO: Jonge see-earnen binne ringe yn Lauwersmargebiet

24 maaie 2017 - 12:40

De twa jonge see-earnen dy't yn it Lauwersmargebiet sitte, binne ringe. Jaap Kloosterhuis fan Steatsboskbehear wie dêrby. It ringjen wie noch in flinke klus. Mei trije man fan de SOVON, twa fan Steatsboskbehear, in fotograaf en in sjoernalist stapten se yn in boat om nei it nêst op de Sennerplaat yn de Lauwersmar te farren.

Alarm

"Maar daarmee waren we er nog niet, want met onze boot konden we niet dicht genoeg in de buurt komen," fertelt Kloosterhuis. "Dus stapten we over op een bijbootje en voor het laatste stuk ben ik overboord gestapt om te duwen. Toen moesten we nog een flink eind lopen door moeilijk begaanbaar terrein want dat wordt niet begraasd. Hoe dichter we bij de boom kwamen, hoe meer we zagen dat de ouders onrustig werden. Ze vlogen in cirkels om alarm te slaan. Daarbij maakten ze lawaai, en je zou verwachten dat ze veel geluid maken omdat het zulke grote beesten zijn, maar dat valt wel mee."

Klauwen

In meiwurker is yn de beam klommen om de jonge fûgels fan seis wiken âld ien foar ien út it nêst te heljen. "Hij deed ze in een grote tas en beneden zijn de jongen geringd. We hebben ze eerst gewogen en gemeten. Daaruit bleek dat het om twee mannetjes gaat. Aan de breedte van de snavel en de poot kun je het geslacht bepalen, de verhoudingen staan in een tabel. Je moet wel oppassen, want de poten zijn al volgroeid van de jonge zeearend. Zo'n nagel van de klauw gaat dwars door je hand heen."

It ringjen

Beide poaten wurde ringe. "De rechterpoot is een oranje ring, de kleur van Nederland en aan de linkerpoot komt een zwarte ring met een cijferlettercombinatie. Elke ring heeft een unieke code. Op foto's die van zeearenden worden gemaakt is die code meestal wel goed afleesbaar. Die lenzen zijn zo goed tegenwoordig. Zo kun je de vogel dus volgen in zijn ontwikkeling en zien waar ze terechtkomen."

Optein

Jaap Kloosterhuis is optein oer de takomst fan de see-earn. "De populatie neemt toe. Dankzij het ringen is dat goed te volgen en geeft het ons kennis en inzicht, maar we gaan niet tot in de eeuwigheid door met ringen. Het is beter om van de jongen af te blijven, maar toen we bij de boot kwamen, waren de ouders al weer bij het nest. Door de ringen kunnen we wel hun ontwikkeling volgen. In 2013 waren er twee kuikens, beide vrouwtjes, waarvan er één een jaar later dood werd teruggevonden." Ek dit jier bestiet de kâns dat ien fan beide pykjes net âld wurdt. "Een van de jongen was in mindere conditie, hij was zwakker, kleiner en lichter dan de andere."

Twadde generaasje

"Een jong dat in 2011 in het Lauwersmeergebied ter wereld kwam, heeft nu zelf voor nageslacht gezorgd. Dat nest is in het Zuidlaardermeergebied. Dat is bijzonder dat de tweede generatie vogels op eigen grondgebied is."

Yn Fryslân binne trije pearkes see-earnen, neist de Lauwersmar binne dy yn Koudum en de Alde Feanen.

Trefwurden: 
see-earn Lauwersmar
(Advertinsje)
(Advertinsje)