Moai waar kommendeweis: tips foar heakoarts

29 mrt 2017 - 16:22

De maitiid is prachtich, mar bringt ek wat oars mei him mei: heakoarts. It komt yn alle soarten foar, fan in bytsje in snotnoas oant echt siik op bêd lizze. KNO-dokter Xander de Vries fan it MCL yn Ljouwert leit út wat it krekt is en jout tips.

Wannear begjint it seizoen?

"Het seizoen gaat nu beginnen voor mensen met een boompollen-allergie, de graspollen komen later. Als het droger en warmer wordt en de pollen beginnen te bloeien en ze worden door de wind verspreid, dan kun je er flink last van hebben."

Wat is heakoarts?

"Het slijmvlies reageert op heftige prikkels, zoals bijvoorbeeld ammoniak. Bij een allergie reageert het slijmvlies ook heftig op normale prikkels, als een soort van overreactie. Het is een soort ontsteking, het slijmvlies gaat zwellen en vocht produceren, de neus gaat dicht en de ogen jeuken en zelfs de longen kunnen dicht gaan zitten. Als alles dicht zit, kun je het flink benauwd krijgen. Dat kost veel energie en daar word je moe van."

Wat is der oan te dwaan?

De symptomen fan heakoarts binne mei medisinen te behanneljen. "Zoals een ontstekingsremmende neusspray en anti-allergietableten, maar beter is het om vantevoren in overleg met de arts een plan te bedenken om te voorkomen dat de symptomen heftig worden. Op een pollenradar kun je zien wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Het is verstandiger om dan niet op het warmste moment van de dag zonder zonnebril naar buiten te gaan. Je kunt ook vaseline in je neus smeren zodat de pollen voorin blijven hangen en minder over het slijmvlies worden verspreid."

Trefwurden: 
heakoarts
(Advertinsje)
(Advertinsje)