Rieks Osinga: "Twintig zetels Monasch is niet mogelijk"

29 nov 2016 - 10:55

Jacques Monasch sil beslist gjin 20 oant 30 sitten helje by de kommende ferkiezingen foar Twadde Keamer, ek al seit er sels dat dat al de bedoeling is. Dat seit bestjoerskundige Rieks Osinga.

Moandei presintearre Monasch syn nije partij 'Nieuwe Wegen', de partij dy't opkomme wol foar minsken mei 'gewoane' banen, lykas de maresjaussee en yn it ûnderwiis. Sokke minsken soene aanst ek op de list moatte. Fierder wol Monasch mei oare âld-leden fan de PvdA oan de slach, ek út Fryslân wei.

Rieks Osinga begrypt dat Monasch heech ynset en seit dêroer: "Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat hij met zijn beweging wel een paar zetels zal kunnen halen."

'Nieuwe Wegen' in trochbraak yn de Nederlânske polityk?

Rieks Osinga: "Hij heeft aangekondigd dat hij mee gaat doen en een paar hoofdpunten aangegeven. Dit zijn ongeveer de thema's waar we over nadenken. Hoe ze dat gaan invullen en hoe de beweging eruit gaat zien, dat komt ergens in januari. Monasch wil niet een traditionele politieke partij zijn. Iedereen kan meedoen en dat is interessant. Een nieuwe beweging, waar je geen lid van hoeft te zijn. Allemaal meedenken om vorm en inhoud te geven."

De koers is ynset

Rieks Osinga: "Als je hoort welke thema's hij aansnijdt dan is Monasch aan de ene kant conservatief, denk aan immigratie en integratie. Aan de andere kant is hij links met Europa, economie en werkgelegenheid. Waar je hem kunt plaatsen is lastig, hetzelfde als bij Geert Wilders. Dat maakt het voor partijen lastig om hem te bestrijden. Ze kunnen je links en rechts inhalen. Monasch is geen grijze politicus. Het zou best kunnen dat hij veel groepen in de samenleving zal aanspreken."

(Advertinsje)
(Advertinsje)