Ferd Crone: Hâld op mei sintralisaasje fan de plysje

It duorret allegearre fierstente lang mei de reorganisaasje by de nasjonale plysje. Dat seit boargemaster Ferd Crone fan Ljouwert. Goed in jier lyn is besletten dat de plysjes mear út de regio's wei oanstjoerd wurde moatte en minder út Den Haag wei, mar dat sjit foar gjin meter op, neffens Crone. As it sa trochgiet, komt it op de kop ferkeard, seit er. De lokale plysjeteams hawwe sels sa stadichoan gjin sint mear te besteegjen. Dat jildt net allinne foar Fryslân, seit Crone. Hy heart deselde ferhalen fan kollega's út it hiele lân wei.
"Zelfs een beetje handgeld was er niet meer in de teams. Letterlijk, geld om een band te plakken van een fiets van de politie of om kaartjes te kopen om undercover te gaan in een stadion of disco, daar had de politie geen geld voor. Zelfs dat soort kleine dingen is gecentraliseerd. Hou er mee op! Maar dan duurt het anderhalf jaar voordat het weer goed komt. Het is echt een landelijk probleem: Terug in de regio met de politie", sa stelt Crone.
Neffens de boargemaster bliuwt it in gefjocht. "Nog steeds is de nationale politie een centrale aansturing van dingen die lokaal spelen en dat werkt gewoon niet. De problematiek neemt toe en het lijkt wel of de politie zich daar bij een aantal onderdelen een beetje terugtrekt. Gelukkig niet in Fryslân en in Leeuwarden. We zijn heel tevreden met onze teams en ze doen wat ze kunnen, maar ze krijgen niet de ruimte van de landelijke leiding om het allemaal goed te doen."