Hoog water in Fryslân (NL)

05 jan 2012 - 11:48

Het hoogste waterpeil in Noordoost Fryslân lijkt volgens Wetterskip Fryslân bereikt. De komende 48 uur blijft het water nog hoog, omdat er geen water kan worden geloosd in de Waddenzee. Het waterschap bekijkt of twee boerderijen in de polder De Putten tussen de Burgumermar en De Leijen ontruimd moeten worden. Het water staat daar zo hoog dat het over een grotere lengte over de kade spoelt.

Het waterschap heeft een actiecentrum ingericht op het hoofdkantoor in Leeuwarden van waaruit de inspecties en maatregelen worden gecoördineerd.

Vanwege de wateroverlast wordt het waterschap overspoeld met vragen en richt daarom een callcenter in om iedereen zoveel mogelijk antwoord te kunnen geven. Het telefoonnummer: 058-2922222.

Twee van de vier polders die zijn aangewezen als opvanggebied worden onder water gezet. Dat zijn de Soestpolder bij Burgum en polder Eiland Oost bij Grou.

Om 14.00 uur is voor heel Fryslân een vaarverbod ingesteld. Omdat de kaden en dijken zo doorweekt zijn, kunnen ze de golfslag van de scheepvaart niet meer aan. Ook staat het water zo hoog dat het water door de golfslag makkelijk over de kade spoelt. Omdat het zo hard waait, worden de provinciale bruggen al sinds dinsdag niet meer bediend.

Trefwurden: 
hoogwater
(Advertinsje)
(Advertinsje)