Hast in miljoen besikers foar Fryske musea yn 2022, mar soargen binne net fuort

Hester Postma yn it Fries Scheepvaart Museum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
It giet stadichoan wer wat better mei de besikersoantallen fan de Fryske musea. Der kamen yn 2022 hast likefolle minsken nei de Fryske musea as yn 2017, en dat wylst der yn jannewaris ferline jier noch in lockdown wie.
"We zijn nog niet helemaal tevreden, maar we hebben de smaak wel weer te pakken", seit Mirjam Pragt fan de Museumfederatie Fryslân. "We zitten bijna op een miljoen bezoekers in Fryslân, dat is bijna zo veel als in 2017, het jaar voor de culturele hoofdstad Leeuwarden in 2018."
Musea as it Fries Scheepvaart Museum yn Snits, it Eise Eisinga Planetarium yn Frjentsjer en de musea op eilannen skoare goed. "Het zijn musea die het ook in coronatijd goed deden en vooral de schoolgroepen goed weten te vinden", seit Pragt. "We hadden onvoorstelbaar veel activiteiten in 2022, het gaat ook goed met de musea die daarbij konden aanhaken."
Ien miljoen besikers yn 2022 foar Fryske musea, mar noch wol soargen
Ek lytsere musea dogge it goed mei aktiviteiten. Pragt: "De snertwandeltocht in Harkema bijvoorbeeld, die begint altijd in het museum van De Spitkeet. Het is dan heel fijn dat een ander soort bezoekers daar aan mee gaan doen. Dat is een uithangbord om volgend jaar terug te komen."
Musea dy't net by aktiviteiten oanheakje kinne, of net útnûge wurde, hawwe it in stik dreger.
In spitkeet yn iepenloftmuseum De Spitkeet © Omrop Fryslân, Sian Wierda
It Fries Scheepvaart Museum yn Snits die it ferline jier goed mei 27.000 besikers. Dat komt benammen troch in topattraksje as de Sterke Yerke-tentoanstelling, dy't se mei de bemanning fan it flot makken. Dy rint noch oant maart.
"Het is een heel actueel thema", leit direkteur Hester Postma út. "Het gaat over de strijd tegen de plastic soep. Van dat thema hebben we een familietentoonstelling gemaakt en dat spreekt enorm aan. Daar komen heel veel mensen op af. Afgelopen jaar was dat een grote trekker."
Fries Scheepvaart Museum © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Foar it Snitser museum wie it ljochtfestival Luna yn oktober de gelegenheid om toeristen en nij publyk binnen te krijen. Op njoggen plakken yn de stêd en ek yn de museumtún koenen leafhawwers ljochtkeunst besjen. It smiet 11.000 besikers boppe op it reguliere tal minsken op yn de hjerstfakânsje.
"Dat was echt fantastisch", fynt Postma. "Dat betekent dat er elke avond zo'n 1200 mensen door het museum liepen. Die kwamen speciaal voor de lichtkunst natuurlijk. Maar ondertussen dachten ze: hé, waar zijn we hier eigenlijk? Wat een mooi museum, we komen nog een keertje terug."

Ek soargen

It is net allinnich mar optimisme, der binne ek soargen: oer de finansjele situaasje fan de museums bygelyks. Dat der no mear besikers komme is goed foar de begrutting, mar net genôch om de problematyk fan de enerzjyprizen en de coronalockdowns op te lossen.
Boppedat: troch de ynflaasje soenen minsken dochs minder gau de beurs lûke kinne. Dêr moatte musea in oplossing foar fine. "Wat we de afgelopen maanden gedaan hebben rond de Sterke Yerke-tentoonstelling, is experimenteren met gratis weekenden", seit Postma. "We zijn een heel weekend gratis open geweest voor gezinnen met kinderen. Dan merk je meteen dat mensen daar graag gebruik van maken."
Postma ferwachtet dat 2023 wer in goed jier wurdt. "We zijn heel positief. 2022 was een prima jaar voor ons. Met een mooie programmering gaan we ervan uit dat dat in 2023 ook zo zal zijn."