Ferkâldheidsfirus stekt de kop op, mar net troch kjeld: "Grotendeels een fabeltje"

Ien dy't ferkâlden is © Shutterstock (fizkes)
De temperatuer sakket, it waar wurdt grizer. It is de tiid fan it jier dat minsken noch wolris ferkâlden of griperich wurde. Neffens húsdokter Bart Maats fan De Gordyk hat dat lykwols net in soad mei de kjeld meitsjen.
Hy sjocht om him hinne de lêste tiid mear en mear gefallen fan ferkâldheid en gryp. "Wij merkten het eerst aan de assistent die zich gisteren ziek meldde. Er waren ook al een paar familieleden die snotterig op een familiegelegenheid kwamen. We zien ook veel patiënten en worden veel gebeld door patiënten die verkouden of grieperig zijn. Het is weer net als vroeger."
Maats seit dat it typysk is foar dizze tiid fan it jier. "We weten dat in deze periode, het najaar en de winter, weer een toename is van virale luchtweginfecties." Dat komt omdat minsken wer tichterby inoar sitte, yn folle bussen en folle sealen komme en der minder fentilearre wurdt, leit Maats út.

Kjeld

Mar: is it wier datst gauwer ferkâlden wurdst ast de kjeld opsikest? Net hielendal, mar wol in bytsje, seit de húsdokter. "Het is grotendeels een fabeltje. Je krijgt een virale infectie doordat je daar net op een bepaald moment niet tegen kunt."
In firus krije je wat rapper as de wjerstân wat leger is, leit Maats út. En dêr spilet de kjeld wol in lytse rol yn. "Als het heel koud is, moet je lichaam z'n best doen om je warm te houden. Dus je weerstand kan dan wel een klein beetje lager zijn. Ook werken de slijmvliezen mogelijk iets minder omdat ze minder goed doorbloed zijn."
Strange froast © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Dochs hat it mar in hiele lytse ynfloed: "Er zijn genoeg mensen die in een t-shirt naar buiten lopen en niet ziek worden, en mensen met een dikke winterjas wel. Veel logica zit er niet in, ga er vanuit dat we allemaal ons deel een keer krijgen en dat dat ons helpt om onze weerstand op te bouwen."
It draait dus allegear om de wjerstân op it momint fan kontakt mei in firus. Troch dyn wjerstân op peil te hâlden kinst soargje dat in ynfeksje minder gau taslacht. "Wat je zelf kunt doen is zorgen dat je gezond en fit bent, voldoende slaapt, goed eet en niet rookt."