Musea mei de hannen yn it hier fanwege gasrekken: "Nog zorgelijker dan corona"

Museum Opsterlân op De Gordyk © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Musea komme hieltyd mear yn de problemen troch de hege gas- en enerzjyrekken. Dat stelt Mirjam Pragt fan de Museumfederatie Fryslân. "Misschien moet je met een dikkere trui naar het museum."
Der is benammen noed oer musea yn grutte, monumintale pannen. "Panden waarbij verduurzaming veel minder makkelijk is dan in nieuwe panden. Daar loopt de gasrekening enorm op."

Yntreepriis net omheech

De yntreeprizen omheech dwaan, hat neffens Pragt gjin doel. "Je kunt beter stimuleren dat mensen meer komen en dat ze een kopje koffie kopen en iets uit de winkel meenemen. Het gros van de musea heeft niet zoveel bezoekers dat je het met een euro omhoog kunt oplossen."
Dan spilet ek noch mei dat de besikerssifers yn de Fryske musea noch lang net op it nivo fan foar de coronakrisis lizze.

15 graden

Guon musea ûndersykje op dit stuit it effekt fan it ferleegjen fan de temperatuer op harren kolleksje. "Misschien moet je met een dikkere trui naar een museum. We zijn nu aan het kijken of we het met 15 graden vol kunnen houden. Elk graadje helpt op de gasrekening."
"We zijn geen watjes, we doen wat we kunnen", seit Pragt. "Maar het is erg lastig om subsidiefondsen te vinden. Er zijn echt grote investeringen nodig. Ik vind dit nog zorgelijker dan corona."
Mirjam Pragt fan de Museumfederatie Fryslân