Boargemaster fan Harns wol prate mei brune float: ûngelok mei charterskip gjin ynsidint mear

Ina Sjerps, boargemaster fan Harns © Omrop Fryslân
"We kunnen niet meer zeggen dat dit een incident was." Dat seit boargemaster Ina Sjerps fan Harns in dei nei in deadlik ûngelok mei it charterskip Risico. "We houden van onze bruine vloot, maar het moet wel veilig."
Sjerps wie nei it ûngelok, wêrby't in famke fan 12 omkaam, yn earste ynstânsje drok mei de neibesteanden. "Je wilt dichtbij mensen zijn die het nodig hebben. Dit is iets wat je nooit mee wilt maken."
In dei letter wol se ek foarútsjen: hoe no fierder? Yn 2016 kamen trije minsken om it libben by in ûngelok mei it histoaryske sylskip Amicitia yn Harns en trije moannen lyn is in man stoarn nei in ûngelok op it charterskip Wilhelmina, dat ek Harns as thúshaven hat.
Ina Sjerps: "We houden van onze bruine vloot, maar het moet wel veilig"
"Laten we vooropstellen: de bruine vloot is Harlingen heel dierbaar", seit Sjerps. "Prachtige schepen die heel belangrijk en bepalend zijn voor onze uitstraling. Maar het moet wel veilig, dus moeten we in gesprek met het bestuur van de organisatie achter de bruine vloot."
It sil noch wol in skoft duorje foardat krekt dúdlik is hoe't it juster sa misgean koe. By de Amiticia gong it om houtrot, mar by de Wilhelmina is dat noch hieltyd net dúdlik.
Het onderzoek van het ongeluk van eerder dit jaar is ook nog steeds niet klaar. Dat vind ik erg lang duren.
Ina Sjerps, boargemaster fan Harns
"We moeten dus wachten op de onderzoeken van de inspecties. Het onderzoek van het ongeluk van eerder dit jaar is ook nog steeds niet klaar. Dat vind ik erg lang duren, dat is zorgelijk."
Der kinne ferskate redenen wêze foar de twa ûngelokken fan dit jier, tinkt Sjerps. "Is het iets mechanisch misschien? De schippers staan erom bekend dat ze hun schip zeer goed onderhouden. We moeten ook weten of de inspecties en de controles van de schepen wel goed genoeg zijn."
Yntusken is bekend wurden dat de Dienst Infrastructuur ûndersyk dwaan sil nei de mooglike oarsaak fan it ûngelok. It giet om spesjalistysk wurk en it sil dêrom in skoft duorje om it ûndersyk soarchfâldich en goed út te fieren.

Plysje op syk nei bylden

It charterskip Risico is yntusken yn beslach naam foar fierder ûndersyk, seit in wurdfierder fan de plysje. Dy kin noch neat sizze oer de eventuele oarsaak fan it ôfbrekken fan de gyk. "We zijn nog bezig met het onderzoek. Op dit moment zijn we getuigen aan het horen en kijken we of er beelden zijn van het incident."
De groep bern op it charterskip kaam fan in middelbere skoalle út Den Haag. Boargemaster Jan van Zanen fan Den Haag hat ek reagearre op it nijs:
"Het begon als een mooie werkweek op een zonnige dag, het eindigt in het ergst denkbare. Tot mijn grote schrik heb ik vernomen dat één leerlinge van het Daltoncollege Den Haag overleed op de Waddenzee.
Aan de nabestaanden, familie, vriendjes, vriendinnetjes, klasgenoten, docenten en allen die haar lief hadden: sterkte met het dragen van dit grote verlies. Ik leef intens met jullie mee. Ook voor de kinderen en docenten die getuige waren van het incident is dit een grote schok.
Den Haag zal helpen waar het kan."