Wenningkorporaasje Habion oer Swettehiem: "We moeten elkaar niet blijven gijzelen"

© LEO Middelsé, Lennard Geerts
Wenningkorporaasje Habion is bot fernuvere troch de opskuor oer in ferkeapadvertinsje fan wensintrum Swettehiem yn Ljouwert. Neffens direkteur Peter Boerenfijn wie de gemeente op 'e hichte dat it gebou yn de partikuliere ferkeap soe.
"Wij willen Swettehiem verkopen, omdat we gespecialiseerd zijn in ouderenhuisvesting. We zien dat de laatste tijd zich minder ouderen melden voor Swettehiem. Met de bewonerscommissie hebben we nu ook wat jongeren gehuisvest. Dat is niet onze doelgroep."
"De tweede reden is dat we zien dat de vergrijzing in 2040 op andere gebieden in Nederland intensiever en heftiger is dan in het Friese land. Wij denken dat we daar met onze kennis en specialisatie een betere bijdrage kunnen leveren dan in Friesland. Maar als wij vertrekken, vertrekt het gebouw niet."
Ljouwert is net bliid dat Habion it Swettiehiem ferkeapje wol
Wethâlder Hein de Haan hie earder hjoed sein dat de ferklearring fan Habion is dat se ynvestearje wolle yn de Rânestêd. Boerenfijn: "Het is niet helemaal de Randstad hoor. We bouwen ook in Zutphen, bijvoorbeeld. In mijn beleving en mijn topografische kennis is dat geen Randstad, maar vanuit perspectief van Friesland misschien wel."
Wij willen er graag aan meewerken om de verkoop lokaal voor elkaar te krijgen. Er verdwijnt geen woning hoor. Wat je heel graag wil, is iemand vinden die er ook goed mee omgaat.
Direkteur Peter Boerenfijn fan Habion
"Wij willen er graag aan meewerken om de verkoop lokaal voor elkaar te krijgen. Er verdwijnt geen woning hoor. Wat je heel graag wil, is iemand vinden die er ook goed mee omgaat."
En krekt dat docht bliken tige dreech te wêzen. It gebou is neffens Habion sa'n 14 miljoen euro wurdich, wylst de wenningkorporaasjes yn Fryslân net heger wolle as 1,5 miljoen. "De lokale woningcorporatie zegt dat ze dat gebouw graag willen slopen. Dus bieden ze ongeveer tienduizend euro per woning. In onze beleving is het gebouw helemaal niet sloopwaardig. Dan moet je ook een realistische waarde bieden."
Boerenfijn seit dat de bewenners har net drok hoege te meitsjen oer harren wenplak: "Ik zou de huurders willen zeggen: Natuurlijk gaan we jullie belangen waarborgen. Ook juridisch, dus niet veel beloven en weinig doen. Er is heel veel wetgeving voor huurders in Nederland. Wij kunnen dat in de koopakte verplichten naar de nieuwe koper. Daar zal de prijs misschien van dalen. Ik ga niet uit van winst, maar ik ga geen verlies van 13 miljoen accepteren."
"Of je doet een serieus bod, of je gijzelt ons, want dat is eigenlijk wat er gebeurt. Daar doen we niet meer aan mee. Anders lopen wij een parallel traject en ga je met andere partijen praten."

Lilk oer de timing

De Haan wie lilk oer de timing fan 'e advertinsje, in wike foar in bemiddelingspetear. "Dat vind ik ook best lastig hoor. In mei hebben we geconstateerd dat het gat veel te groot was. Toen heb ik De Haan ook gezegd dat wij de verkoopprocedure weer opstarten. We hebben twee jaar dit geprobeerd. Twee jaar. En dan geen serieuze aanbieding krijgen."
Boerenfijn wit noch net oft it bemiddelingspetear fan takom wike helpt: "Dat gaan we volgende week zien. Onder druk worden dingen vloeibaar hè? En dan helpt het dat nu de media nu ook denken: 'Dit verhaal is smullen, omdat daar van alles gebeurt.' Dan hebben we in ieder geval op tafel liggen dat er serieus gesproken moet worden. Dat we elkaar niet langer moeten blijven gijzelen."