Fryske frijwilligers opnij nei Oekraine om te helpen: "Willen meer doen"

Gerben Huisman © Omrop Fryslân
Acht frijwilligers, wêrûnder trije Friezen, geane wer nei Oekraïne om dêr de hannen út de mouwen te stekken. It is net foar it earst dat se hinne geane, mar der bliuwt noch genôch wurk oer.
It frijwilligersteam bout fan 22 oant en mei 31 july mei oan it opknappen fan ien fan de swierst troffen gebieten yn de earste moanne fan de oarloch yn Oekraïne.
Se slute har oan by lokale inisjativen en helpe wêr't dat nedich is: "Wij gaan naar Hostomel, dat ligt een kwartiertje boven Irpin", fertelt Gerben Huisman. "Daar heeft de kerk een soort dorpshuis waar activiteiten plaatsvinden, maar dit dorpshuis is door de oorlog beschadigd."
Fryske frijwilligers geane opnij nei Oekraine om te helpen
"Binnen is het een enorme rotzooi en wij gaan de Oekraïense vrijwilligers helpen om het pand te herstellen. We zullen daar muren terugzetten, maar ook bijvoorbeeld vloeren leggen."
Eén van onze vrijwilligers probeerde te pinnen met haar Nederlandse bankpas. Dat lukte en toen kreeg ze applaus.
Gerben Huisman
It is net foar it earst dat Huisman nei Irpin ôfreizget. Hy wie der yn april al en yn juny hat in oare groep meiholpen mei it opknappen fan it dak fan in gebou. De situaasje wie yn in pear moannen bot feroare.
"Eén van de dames die in juni mee was, probeerde in een winkel te pinnen met haar Nederlandse bankpas. Dat lukte en toen kreeg ze applaus van de mensen daar. Ze krijgen steeds meer het gevoel dat ze bij Europa horen."
Skea yn de regio Irpin nei oanfallen út Ruslân © Gerben Huisman
Mar der is dus noch genôch te dwaan foar de nije groep. Freedtemoarn giet de groep nei Irpin ta, mei goed tsien doazen oan guod. "Kraammateriaal en bouwmateriaal bijvoorbeeld."
Om de reis te bekostigjen, is der sa'n 6.000 euro nedich. "Het geld komt soms van particulieren, soms van stichtingen, soms van vrienden van vrienden. Het is heel breed."
Vaak hebben ze al geld of goederen gegeven, maar ze willen meer doen.
Gerben Huisman oer de frijwilligers
De groep bestiet dizze kear dus út trije Friezen en dêrnjonken minsken út Assen, Amsterdam, Almere en Rotterdam. "Ze zien op tv wat voor ellende er is in Oekraïne", seit Huisman. "Vaak hebben ze al geld of goederen gegeven, maar ze willen meer doen."
En ek foar dizze groep kinne oare minsken har oanmelde om mei te gean yn septimber. As it oan Huisman leit, dan gjit der elke moanne in groep frijwilligers nei Oekraïne ta.
"Ik verwacht dat de animo toeneemt. Mensen vinden het nu vrij spannend om naar Oekraïne te gaan, maar als deze beelden blijven komen, dan kan het zo zijn dat mensen blijven zeggen dat ze de handen uit de mouwen willen steken. Op deze manier kan dat natuurlijk heel goed."