Fan Epke oant Anky: sportleginden oer Sven Kramer

De reedrydwrâld nimt sneon ôfskied fan Sven Kramer. Jierren wie hy de alderbêste en dominearre hy de reedrydsport. Mar nei 18 jier komt der in ein oan syn topsportkarriêre. Trije fragen oan olympyske medaljewinners oer Sven Kramer.
Sven Kramer op de Spelen yn 2018 © Orange Pictures

Wêr tinksto oan ast oan Sven Kramer tinkst?

Hurdfytser Tom Dumoulin, ûnder mear winner fan de Ronde fan Italië en olympysk sulver: "Jarenlang heb ik genoten van de prestaties van Sven. Vol bewondering heb ik gekeken hoe hij als een komeet omhoogschoot en op jonge leeftijd naar de top stootte."
Tom Dumoulin © Orange Pictures
"Hij heeft uiteraard zijn ups en downs gehad, maar op het moment dat het er echt om ging, dan stond hij er", seit Dumoulin. "En dat is een kwaliteit die maar weinigen is gegeven."
It waard suver gewoan dat Sven altyd wûn.
Epke Zonderland oer Sven Kramer
Winner fan olympysk goud, turner Epke Zonderland: "De ferkearde wiksel yn Vancouver is my wol bot bybleaun... Mar as ik oan Sven tink, tink ik benammen oan syn earste olympyske gouden medalje op de fiif kilometer op datselde toernoai. Hy wie doe sa oertsjûgjend."
Epke Zonderland © Orange Pictures
"Dêrnei binne wy ek wol wat ferwend rekke mei al dy suksessen fan Sven", ferfolget de Lemster. "It waard suver gewoan dat hy altyd wûn. Mar dy alderearste kear olympysk goud, dat springt der foar my echt út."

"Je gunt het hem zo"

Hurdfytster Marianne Vos, twafâldich olympysk kampioene: "Als ik aan Sven Kramer denk, denk ik toch aan de foute wissel. Dat zal ik nooit meer vergeten: hij was zó goed en je gunt het hem zo. Maar aan de andere kant, zo zit topsport in elkaar. En het doet helemaal niets af aan zijn prachtige carrière."
Marianne Vos © Orange Pictures
Dressuerhynsterydster Anky van Grunsven, trijefâldich olympysk kampioene: "Sven Kramer is voor mij een topsporter zoals ik vind dat een topsporter moet zijn. Hard werken, passie en nooit opgeven. Dat heeft hij allemaal."

Wêr stiet Sven Kramer yn de Nederlânske sportskiednis?

Langeôfstânsswimmer Maarten van der Weijden, winner fan olympysk goud: "Sven is de meeste succesvolle mannelijke olympiër ooit, met vier gouden medailles. Dat is uniek. Alleen Pieter van den Hoogenband, Ard Schenk, Adolf van der Voort van Zijp en Kjeld Nuis wonnen er drie. Dat geeft wel aan hoe groot hij is."
Anky van Grunsven: "Of hij in het rijtje hoort van Fanny Blankers-Koen en Johan Cruijff? Ik heb geen idee, ik ben niet zo van de lijstjes."
Epke Zonderland: "Foar my heart hy by de bêste sporters fan Nederlân ea. It is echt net normaal dat er sa lang de reedrydsport dominearre hat. Hy hie it talint, wie jierren de favoryt en makke it ek nochris wier."
Maarten van der Weijden © ANP
Marianne Vos: "Ik vind het altijd lastig om sporters met elkaar te vergelijken. Feit is dat Sven dat lange tijd op het allerhoogste niveau de lakens heeft uitgedeeld. Hij heeft de lat voor zichzelf en daarmee ook voor anderen ontzettend hoog gelegd. Hij is ontzettend professioneel en daarmee een voorbeeld anderen."
Sven als minister van Sport? Waarom niet.
Marianne Vos oer Kramer syn takomst

Wat soe Sven Kramer yn 'e takomst foar de sport betsjutte kinne?

Maarten van der Weijden: "Sven zou van alles kunnen betekenen voor de Nederlandse sport. Ik hoop dat hij lang zal doorgaan met het enthousiast maken van de jeugd via zijn academy. Wie weet zien we hem ook ooit terug als chef de mission of wellicht wel als IOC-lid, omdat hij zich tijdens zijn carrière niet enkel als sporter heeft laten zien, maar ook als fantastische teamspeler."
Marianne Vos: "Minister van Sport? Waarom niet, hij is volgens mij wel geschikt om in de politiek een grote rol te spelen. Qua kennis, inzicht en intelligentie beschikt hij in ieder geval over de kwaliteiten die je daarvoor nodig hebt."
Sven Kramer op de Spelen yn 2014 © ANP
Epke Zonderland: "Hy hat plannen om as direkteur fan Jumbo oan 'e gong te gean en neffens my is dat in rol dy't by him past. Hy wit as gjin oar wat topsport ynhâldt en wat wichtich is foar in sporter. Hy wit hoe't je in omjouwing sa organisearje kinne, dat de sporter eksellearje kin."
Anky van Grunsven mei Salinero © ANP
Anky van Grunsven: "Het ligt er maar net aan wat zijn ambities zijn. Hopenlijk gaat hij wel iets met sport doen. Het maakt eigenlijk niet uit wat. Met zijn passie en gedrevenheid kan hij veel voor de sport betekenen."