Wapendropping De Deelen actueler dan ooit: "Nooit weer oorlog"

Een wandelroute van 22 met diverse 'beleefmomenten' moet het verhaal vertellen van de wapendropping in De Deelen in 1945. Die Wapendropping Beleeftocht gaat na twee jaar uitstel vanwege corona nu eindelijk door.
"Deze containers zijn zo in de oorlog gebruikt"
De tocht loopt van de droppingslocatie in De Deelen naar Wirdum toe.

Wapencontainers

In de nacht van 5 op 6 januari 1945 werden 15 containers met wapentuig gedropt bij De Deelen. Mensen van het verzet vingen de wapens op en verdeelden ze onder de leden. Hessel Bouma schreef er een boek over. Hij is nu een van de mensen achter de organisatie van de beleeftocht.
Hessel Bouma © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Op 15 locaties langs de route wordt door acteurs laten zien hoe het er in 1945 aan toe ging, zo vertelt Bouma. "De wapens worden bijvoorbeeld uit de container vandaan gehaald, dan lopen ze met de jutenzakken over de polderdijk. In de hooivaart liggen drie bootjes klaar en daar worden de wapens ingebracht. Zo is het in de oorlog ook echt gebeurd."
Oorlog is verschrikkelijk, of dat nu hier in de jaren 40 was, of nu in Oekraïne.
Hessel Bouma, Wapendropping Beleeftocht
Door corona kon de wandeltocht tweemaal niet doorgaan. En hoewel er door de Oorlog in Oekraïne diverse herdenkingen niet doorgaan, vindt Bouma het juist belangrijk dat de wandeltocht dit jaar wel doorgaat.
Hij zegt: "Wij vertellen dit verhaal om de mensen duidelijk te maken dat oorlog iets verschrikkelijks is. Of dat nu hier in de jaren 40 was, of nu in Oekraïne. Wij willen nooit weer oorlog, en met de beleefmomenten willen we zeggen: pas op."

Verroeste containers

De containers en de wapens die er in zaten, staan centraal bij de wandeling. Maar omdat de ouden verroest waren, moesten er nieuwen komen.
"De wapencontainers moesten naderhand meteen worden verstopt, want de Duitsers mochten het natuurlijk niet zien. Daardoor zijn ze allemaal in het water terechtgekomen. Maar na de oorlog, toen ze er uit waren gehaald, waren ze ontzettend verroest. Vandaar dat wij tegen de studenten van het Friesland College in Heerenveen zeiden: kunnen jullie ze namaken?"
Dat is gelukt en intussen hebben de containers ook weer hun originele zwarte kleur gekregen. Maandagochtend zijn ze afgeleverd bij het oorlogsmuseum in Aldeboarn. Dat gebeurde speciaal door een Amerikaanse legerjeep uit de Tweede Wereldoorlog met chauffeur in uniform.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Er kunnen 4.000 mensen met de tocht meewandelen. Er zijn nog zo'n 800 plekken beschikbaar. Voor de mensen die 22 kilometer te ver vinden, zijn er ook kortere routes van vijf en acht kilometer, zo geeft de organisatie aan.