Gjin bommen, mar beammen: protest tsjin fersmoarging en militarisme fleanbasis

Fan 28 maart oant 8 april wurde der op de fleanbasis yn Ljouwert ynternasjonale oefeningen hâlden. Tagelyk wol in groep aksje fiere tsjin de miljeufersmoarging fan definsje.
In F-35 fan de Ljouwerter fleanbasis © ANP
Under it biedwurd 'Geen bommen, maar bomen' wol de groep Vliegop! protestearje tsjin de fleanbasis. Definsje is ien fan de grutste fersmoargers, seit inisjatyfnimmer Dirk Kuiken. "En de luchtmacht helemaal."
De fleanbasis fuort en der beammen delsette, dat is de ynstek. Definsje is ferantwurdlik foar in grutte CO2- en stikstofútstjit en in soad lûdsoerlêst, sizze de aksjefierders.

Ferskrikking

"Veel mensen in de omgeving hebben er last van", seit Kuiken. "Ze worden er moedeloos van en vragen zich af wat ze kunnen doen. Het is echt een verschrikking voor omwonenden."

'Hartstikke goede timing'

Dat it protest krekt no plakfynt, tagelyk mei de oarloch yn Oekraïne, is neffens Kuiken 'hartstikke goede timing'. "Die oorlog bewijst maar weer hoe erg militarisme is. Het is ook een oorlog waarvan je denkt: waar gaat het over? Zo'n Poetin die zomaar bedenkt om een gewone oorlog te beginnen waar gewone mensen het slachtoffer van worden. Daaraan zie je maar hoe gevaarlijk een leger is."
Als NAVO-landen hebben we met elkaar meer dan genoeg om elke oorlog te winnen.
Neffens Dirk Kuiken hoecht der net mear jild nei definsje
De aksje is ek antymilitaristysk fan ynstek. By in oarloch is de refleks by regearingen faak om mear jild yn definsje te stekken. "Dat is eigenlijk heel eigenaardig", neffens Kuiken. "Er wordt al heel lang geld uitgegeven aan militair wapentuig. Als NAVO-landen hebben we met elkaar meer dan genoeg om elke oorlog te winnen. Waarom zou je er dan nog meer geld aan uitgeven?"

Jild nei oanpak klimaatferoaring

Kuiken wit wol in bettere bestimming foar it jild. "Het grootste probleem van dit moment is klimaatverandering. Daar moet geld heen om het op te lossen. Dat willen we op de politieke agenda krijgen."
De aksjegroep organisearret ûnder oare in stiltekuier om de fleanbasis, in betinkingsgearkomste, in klimaatblokkade en in ynformaasjejûn.