Liveblog | 17 febrewaris 2022

Coronanieuws 17 februari: Huisartsen in de knel door ziekteverzuim

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • RIVM meldt donderdag 3.100 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân;
  • Er liggen momenteel 31 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen;
  • Stichting tegen vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg wordt opgeheven;
  • Nederlandse ziekenhuizen houden voorlopig vast aan coronamaatregelen.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Lêst bywurke: 17 febrewaris 2022, 23:00
22:59

Wij waaien ons bed in

Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Bedankt voor het volgen en tot morgen!
22:57
21:24

Gezondheidsraad komt met advies over tweede booster

De Gezondheidsraad publiceert vrijdag een advies over een mogelijke tweede boosterprik tegen het coronavirus. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had eind januari om dat advies gevraagd.
Kuipers wil van de Gezondheidsraad horen of het nodig is om 'in de komende maanden' een nieuwe boostercampagne uit te voeren, en of het helpt bij het beheersen van de pandemie. Hij wil bijvoorbeeld weten of alle volwassenen dan een boosterprik aangeboden zouden moeten krijgen of alleen mensen uit risicogroepen. Ook vraagt de minister welke vaccins zouden moeten worden gebruikt en hoeveel tijd er tussen de tweede booster en de laatste prik zou moeten zitten.
Kuipers' voorganger, Hugo de Jonge, hield eerder rekening met nog minstens drie boosterrondes. De eerste daarvan zou in het tweede kwartaal van dit jaar zijn, dus in april, mei of juni. In het najaar zou een nieuwe ronde volgen, en volgend jaar zou er nog een campagne kunnen zijn.
20:35

Teststraten dicht door storm

Veel teststraten en vaccinatielocaties zullen de komende dagen dicht zijn vanwege de storm Eunice. Die trekt van vrijdagmiddag tot zaterdagmorgen over Nederland. Aan de kust worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Het KNMI waarschuwt daarvoor en heeft code oranje afgegeven. Meerdere locaties waren al dicht vanwege storm Dudley donderdag.
18:02

Nederland grote brandhaard op coronakaart ECDC

In grote delen van Europa is te zien dat het aantal coronagevallen afneemt. Maar Nederland is één van de grootste brandhaarden op de kaart van gezondheidsorganisatie ECDC.
De kaart van ECDC heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Bijna heel Europa staat al weken op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. In 144 van de 216 regio's wordt het aantal besmettingen minder. In 72 gebieden neemt het aantal positieve testen nog steeds toe.
Nederland is voor de veertiende keer donkerrood en heeft dus nog steeds het hoogste waarschuwingsniveau. Overijssel is na verhouding de provincie met de meeste positieve testen in Nederland. In de afgelopen twee weken waren er 9450 positieve testen per 100.000 inwoners. Deze provincie staat daarmee vierde op de Europese ranglijst van plekken met de meeste coronabesmettingen. Fryslân staat op de tiende plek.

Achterstand wegwerken

Het RIVM heeft vorige week de grote achterstand van het aantal positieve coronatesten weggewerkt. Deze cijfers zijn eerder niet meegenomen op de kaart van het ECDEC; daarom is het aantal positieve testen nu zo hoog, laat het RIVM weten.
17:25

Huisartsen in de knel door ziekteverzuim

Door het hoge aantal coronabesmettingen komen steeds meer huisartsen in de knel. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zit intussen 26 procent van het personeel van de huisartsenpraktijken thuis. "Dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg", zegt de LHV.
Door het ziekteverzuim moet een deel van de zorg uitgesteld worden. In sommige situaties hebben huisartsen alleen nog ruimte voor dringende gevallen. "Het is nu roeien met de riemen die we hebben", zegt LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld.
Bij negen van de tien praktijken is er uitval van personeel door ziekte en quarantaine. De praktijken moeten daarom "noodgedwongen creatief zijn" met roosters. Het personeel moet regelmatig overwerken en de huisartspraktijken zijn minder goed bereikbaar.

Maatregelen

De LHV vindt het belangrijk dat mensen zich aan de voorzorgsmaatregelen houden, ook al worden de landelijke coronamaatregelen versoepeld. Volgens de vereniging zijn mondkapjes en de anderhalve meter afstand nog altijd nodig binnen de huisartspraktijken.