Liveblog | 15 febrewaris 2022

Coronanieuws 15 februari: kabinet versoepelt groot deel van de coronamaatregelen

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus:

  • Anderhalve meter en mondkapjesplicht volgende week losgelaten;
  • Geen maximaal aantal bezoekers meer, thuiswerkadvies versoepeld;
  • Kuipers: "Op 15 maart is het volgende weegmoment";
  • Dinsdag zijn er 2.863 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân.

Dit liveblog is ek yn it Frysk te folgjen.

Lêst bywurke: 15 febrewaris 2022, 22:33
22:30

Eind van dit liveblog

We sluiten het liveblog voor vandaag. Dank voor het volgen en morgen melden we ons weer.
22:04

Ieder(in): kwetsbare mensen 'buitenspel gezet' bij versoepelingen

Een deel van de mensen met een beperking of chronische aandoening voelt zich "buitenspel gezet" door het besluit van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat zegt directeur Illya Soffer van het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in).
De organisatie vraagt meer aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Ze lopen namelijk nog steeds risico om erg ziek te worden, gezondheidsschade of een achteruitgang van hun conditie door een coronabesmetting, ook als ze gevaccineerd zijn, zegt Soffer. Ieder(in) wil dat het kabinet meer doet om mensen met een beperking of chronische ziekte te beschermen.
Bij het netwerk zijn 238 belangenorganisaties en patiëntenverenigingen aangesloten.
21:29

Voetbalclubs starten kaartverkoop direct weer op

Diverse clubs in het betaalde voetbal hebben na de persconferentie direct de kaartverkoop weer opgestart. Ze mogen vanaf aankomend weekend weer de volledige capaciteit van hun stadions gebruiken. Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam wordt vrijdag de eerste wedstrijd in lange tijd in de Eredivisie waarbij de tribunes weer helemaal vol mogen zitten.
De afgelopen weken mochten de clubs maar een derde van de capaciteit van de stadions gebruiken.
21:15

Ina Kuper (LNAZ) over versoepelingen: "Ik verwacht dat er meer medewerkers zullen uitvallen"

Het versoepelen van de coronamaatregelen zal waarschijnlijk opnieuw leiden tot het uitstellen van operaties, denkt voorzitter Ina Kuper van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Gezien het loslaten van de maatregelen verwacht ik dat de besmettingen nog verder toe zullen nemen en er meer medewerkers zullen uitvallen", zegt ze. "Dit zal leiden tot het weer moeten afschalen van de zorg waar mensen al lang op hebben moeten wachten."
Kuper reageert op het nieuws dat de coronamaatregelen deze maand bijna helemaal losgelaten zullen worden. Dat maakte zorgminister Kuipers op de persconferentie bekend. Hij zegt dat daar ruimte voor is, omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen op dit moment stabiel lijkt.
Ziekenhuis Nij Smellinghe © Omrop Fryslân
Kuper, de opvolger van Kuipers bij het LNAZ: "Ik begrijp heel goed dat de huidige ziekenhuiscijfers versoepelingen mogelijk maken. Echter in de de ziekenhuizen zien we een oplopend aantal opnames ten opzichte van vorige week. En we zien een toenemende zorgvraag bij huisartsen en de thuiszorg. En we zien een oplopend ziekteverzuim onder medewerkers in de zorgketen." Dat laatste noemt ze "een grote zorg".
20:22

Versoepelingen voor het onderwijs

De versoepelingen die op de persconferentie door minister Kuipers zijn aangekondigd, gelden ook voor het onderwijs. Dat is te lezen op de website van Rijksoverheid. Een groot deel van de maatregelen vervalt voor het primair en voortgezet onderwijs, mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten.
Het kabinet heeft ervoor gekozen om de versoepelingen in stappen in te voeren: het eerste deel gaat vrijdag in, het tweede aankomende week vrijdag 25 februari.

LSVb blij met versoepelingen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met de versoepelingen van de regels voor groepsgrootte in het hoger onderwijs. Voorzitter Ama Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Voor die studenten is veel onderwijs de afgelopen tijd nog online geweest. Het is goed nieuws dat daar nu een einde aan komt."
De maximale groepsgrootte van 75 studenten per zaal wordt losgelaten, maakte minister Kuipers bekend. Er hoeven vanaf eind deze maand ook geen mondkapjes meer gedragen te worden.
19:27

Kuipers: anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje blijft verstandig

Ondanks het loslaten van de basismaatregelen, blijft het volgens zorgminister Kuipers verstandig om de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht aan te houden. "Afstand houden en mondkapjes blijft wel verstandig, niet als maatregel maar als dringend advies", zei Kuipers.
Op 25 februari vervalt de anderhalve meterregel en de mondkapjesplicht, met uitzondering van het openbaar vervoer en het vliegtuig.