Bern mei beheining kinne iis op by framereedriden op It Hearrenfean

Bern mei in beheining dochs oan it reedriden krije, dat is de ynstek fan de pilot 'framereedride' yn Thialf. No falle dy bern gauris bûten de boat by sportklups.
Framereedride yn Thialf:
"Zo ondertussen weten we hoe dit moet, Sil. Je bent een echte sporter." Rob Lindeboom set in karbonnen frame op it iis en tilt dan syn soan op de iisflier. It frame liket op in rollator, mar dan mei redens yn stee fan tsjillen. De bern mei in beheining hawwe allegear houtsjes oan. Troch it frame bliuwe sy yn 'e midden stilsitten en falle se minder fluch om.

Gau wurch

Sil hat in spiersykte en kin net meikomme mei 'gewoane sporters', seit hy. "Ik ben snel moe." Syn heit helpt om him goed yn it frame te krijen. "Ik word daar weleens verdrietig van. Ik heb eerst tennis gedaan, maar dat was ook niet leuk, want ik moest de hele tijd stoppen. Nu kan ik schaatsen en dat is leuk!"
Sil Lindeboom by it framereedriden op Thialf © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Sil foeget him mei in sprintsje op it iis by de oare fjouwer bern. Alle fiif krije sy njoggen wiken lang twa kear les op It Hearrenfean. Se meitsje in rûntsje op de 400-meterbaan of oefenje mei in echt startskot. "Het is fantastisch om mijn zoon zo te zien", seit Rob Lindeboom.

De nije Sven Kramer

Lindeboom hinget oer de boarding om syn soan te helpen mei de mofkes dy't lossketten binne. "Hij heeft een spierziekte en we weten niet wat het precies is. De dokters hebben nog geen diagnose kunnen stellen. Dat is voor ons als ouders heel zwaar. Niet voor onszelf, maar voor Sil natuurlijk. Wij groeien er wel in mee, maar je weet niet waar je kind over een paar jaar is. Dat doet zeer. Wij zijn enorm blij met dit soort activiteiten, want dan voelt Sil zich ook een echte sporter. Hij zei laatst al dat hij naar de Olympische Spelen wil, de nieuwe Sven Kramer worden."
Ferslachjouwer Willem Vermeltfoort seach by it frame reedriden
It framereedriden is in inisjatyf fan de Sven Kramer Academie en de Stichting Het Gehandicapte Kind. Neffens dy stichting binne noch lang net alle sportklups klear foar minsken mei in beheining.
"Je ziet dat de faciliteiten gewoon ontbreken", seit Inge Vos fan de stichting. "Daarnaast is het een stuk moeilijker om met andere kinderen mee te komen. Dat demotiveert en dan blijft het een drempel waar ze overheen moeten."
Framereedride op It Hearrenfean © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"We zetten steeds meer in op sportclubs en hopen die over de streep te trekken", seit Vos.
"We willen dat ze sportvriendelijk worden voor kinderen met een beperking. Het gaat de goede kant op, maar het kan altijd beter. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid van een complex. Dat is een klein ding, maar zo belangrijk. We zijn enorm blij dat de kinderen hier in Thialf in ieder geval leuke weken hebben. Ze doen mee met de andere schaatsers en dat is belangrijk, dat ze zien dat ze mee kunnen doen."
As de pilot in sukses is, wurdt it framereedriden faker organisearre. Dat wurdt de kommende wiken ûndersocht.