Eksplosiven op Skylge: "Het gat was zo groot, er pasten wel tien auto's in"

In toerist is ein jannewaris mei de skrik frijkaam op Skylge, nei't hy in buis mei fosfor fûn op de Boskplaat. De buis fan it Amerikaanske leger stie op skerp. De EOD hat de buis opblaasd.
In kontrolearre eksploazje op argyfbyld © ANP
Foar de gemeente Skylge wie it reden om hjir op sosjale media omtinken foar te freegjen. It bart geregeld dat minsken op it strân eksplosiven fine.
"In de oorlog is er veel op het strand terechtgekomen", leit Hille van Dieren fan it Wrakkenmuseum út. "De laatste jaren slaat er heel veel van de duinen af en dan komen er regelmatig explosieven tevoorschijn."

500 kilo springstof

Van Dieren fynt sels ek wolris wat. "Mijn zoon en ik hebben een paar jaar geleden een groot aantal Engelse brandbommen gevonden." Van Dieren wist aldergeloks hoe't hy mei sokke situaasjes omgean moat. "Dan bel ik naar de politie. Meestal komt dezelfde dag de EOD nog over. Ze doen er gelijk een springlading bij en dan gaat het de lucht in."
Hille van Dieren fan it Wrakkenmuseum op Skylge © Omrop Fryslan
Dochs hat ek Van Dieren wolris in gefaarlike situaasje meimakke. "We hebben een paar jaar geleden een luchtmijn gevonden. Daar zat 500 kilo springstof in. Die hebben ze toen opgeblazen. Toen was er een gat: daar konden wel tien auto's in. Wij hebben er eerst nog met een schep op geslagen, want we dachten dat het een olievat was, dat was wel link. "
Hille van Dieren fan it Wrakkenmuseum
It boadskip fan de gemeente is dan ek: lizze litte en de plysje warskôgje.