UMCG-bestjoersfoarsitter Van der Zee wol nije proseduere tawizing bernehertsintrum

De beslútfoarming oer it sintralisearjen fan bernehertsjirurgy is ferkeard gien en moat op 'e nij. Dat lit it sikehûs UMCG yn Grins witte yn in brief oan minister Ernst Kuipers fan Folkssûnens.
De beslútfoarming moet oerdien wurde, fynt bestjoersfoarsitter Ate van der Zee:
"We hebben met Rotterdam, Nijmegen, Amsterdam, Leiden en Groningen een plan ingediend", seit UMCG-bestjoersfoarsitter Ate van der Zee.
"Daarmee zouden we met elkaar verantwoordelijk zijn voor die zorg met deze operatieve ingrepen op drie locaties: Rotterdam, Leiden en Groningen."
Ate van der Zee © UMCG
It iennige UMC dat net akkoart gie mei de plannen wie Utrecht, mar dat krijt no wol in bernehertsintrum tawiisd.
Van der Zee: "Dat is ook gek. Dat is iets waarover wij de minister bevraagd hebben. Het ministerie heeft uitgelegd hoe zij tot die beslissing gekomen zijn. Wij denken dat dat niet op de juiste gronden gebeurd is."
Ate van der Zee oer de krityk fan it Erasmus MC: "Dat is de manier waarop het heel klein gemaakt wordt."
It UMCG yn Grins fynt dat it ûndersyk nei de ferdieling oerdien wurde moat en stjoert de minister in brief.
"Om de minister kenbaar te maken dat wij het van harte oneens zijn met het besluit. Wij roepen de minister dus op om zijn besluit te heroverwegen en tot een andere conclusie te komen."
De belangrijkste reden is dat wij met onze kinderhartzorg in het UMCG en in het Noorden een fantastisch netwerk gevormd hebben.
Ate van der Zee, UMCG-bestjoersfoarsitter
"Er zijn allerlei redenen waarom het besluit niet goed is. De belangrijkste reden is dat wij met onze kinderhartzorg in het UMCG en in het Noorden een fantastisch netwerk gevormd hebben van allemaal kinderartsen, kinderziekenhuizen, waarmee we die zorg op een hele mooie manier vormgegeven hebben. Het is zonde om dat verloren te laten gaan. Dat bouw je ook niet zomaar ergens anders op."
Ate van der Zee oer de stipe út it Noarden
Neffens it UMCG giet it net allinnich om it ferdwinen fan in hertsjirurch. "Met die chirurg gaat dan een heel team van mensen mee", seit Eduard Verhagen, haad fan it Beatrix bernesikehûs fan it UMCG.
"Dat team behandelt niet alleen kinderen en volwassenen met aangeboren hartaandoeningen, maar ook andere zeer ernstig zieke kinderen in de Noordelijke provincies. Je begrijpt dan ook dat dat we op onze strepen gaan staan."
Omrop Fryslân, Casper Slotboom © Omrop Fryslân
Foar pasjinten hat it ferpleatsen fan de soarch nei de Rânestêd ek in gruttere ynfloed as de measte minsken tinke. "Het begint eigenlijk al in de zwangerschap als bij de eerste echo's van 20 weken een aangeboren hartaandoening wordt geconstateerd. Vanaf dat moment is het kind onderdeel van de zorg van dat team", seit Verhagen.
"Het kind wordt geboren in het kinderhartcentrum, daar vinden de eerste operaties plaats en de kinderen lang op de kinder-IC. Dan groeit zo'n kind op en dan zijn er nog zo'n 1 tot 3 operaties nodig tot ver in de volwassenheid. Dat betekent dus dat je over een hele stroom van ingrepen en een hele stroom van specialisten spreekt."
Eduard Verhagen oer de mooglike sluting fan it bernehertsintrum fan it UMCG
Paulien Lei (26) út Ljouwert is berne mei ferskate hertoandwaningen. Se hat yntusken fjouwer swiere operaasjes en in hiele lading kontrôles efter de rêch. Har lêste operaasje wie yn 2020.
Als ik een been breek en daar moet een pin in, dan zou ik ook naar Utrecht of Rotterdam moeten.
Paulien Lei, hertpasjint
"Mijn hartafwijking is zodanig complex dat ik specialistische zorg moet", seit se.
"De anesthesie die gespecialiseerd is in aangeboren hartafwijkingen zal dan waarschijnlijk ook verdwijnen. Als ik een been breek en daar moet een pin in, dan zou ik ook naar Utrecht of Rotterdam moeten."
Paulien Lei © Omrop Fryslân
Paulien hat bot noed oer it ferpleatsen fan it bernehertsintrum. "In 2015 heb ik PTSS gekregen. Bij elke ingreep komt dat eigenlijk weer terug. Ik weet wel zeker dat als ik straks naar Utrecht of Rotterdam moet en weg ben uit de vertrouwde omgeving, dat erger wordt."