Ellia Smeding: "Tijdens college keek ik naar de Spelen van vier jaar geleden"

Ellia Smeding giet nei de Olympyske Spelen ta foar Grut-Brittannië. Dêr rydt se de 1.000 en 1.500 meter. Se is ynbliid dat se nei Peking ta mei. "Ik weet nog dat ik vier jaar geleden college had van mijn studie en toen keek ik tijdens mijn college. Toen dat ik: dat is gaaf, daar wil ik over vier jaar staan."
"De laatste Spelen zag ik tijdens college"
Alle dagen sjogge we mei in Fryske debutant foarút op de Olympyske Spelen en helje we oantinkens op oan âlde edysjes fan de Olympyske Spelen. Dizze wike dogge we dat mei:
Wat binne de earste Olympyske Spelen dy't dy noch bystean?
"Dat was 2008 in Peking. Ja, ik weet niet, ik zat ergens in de kantine van een camping. Op een scherm zag ik de openingsceremonie en ik dacht echt: wow dat is echt gaaf. Alles was synchroon met elkaar, met die dansjes en zo. Het was wel echt zo'n moment van: nu zijn de Spelen ook in Peking, dat zou wel heel gaaf zijn."
Binne dat bysûndere oantinkens?
"Ja dat wel. In 2012 ben ik naar Londen afgereisd voor de Zomerspelen. Daar heb ik wedstrijden gezien van het hockeyen, volleybal. Het zijn niet mijn sporten, maar ik vind het wel super gaaf. Zo'n toernooi. Dat heeft wel indruk op mij gemaakt."
Ast echt werom giest nei de allerearste Spelen dêr'tst noch wat fan witst, is dat dan Peking yn 2008?
"Ja, dat denk ik eigenlijk wel. Ik weet nog dat ik vier jaar geleden dat ik college had van mijn studie en toen keek ik tijdens mijn college die wedstrijden. Toen dat ik: dat is gaaf, daar wil ik over vier jaar staan."
Ik wil daar gewoon staan en dan zien we wel.
Ellia Smeding
In medalje is net realistysk, dochs? Sa earlik moatte we wol wêze.
"Dat klopt hoor."
Is de olympyske gedachte dan it wichtichst? Meidwaan is wichtiger as winne?
"Nou nee, als ik op een wedstrijd start, wil ik zo goed mogelijk rijden. Ik kijk ook omhoog. Ik kijk ook naar de toekomst, weet je. Het is nu misschien nog niet mogelijk, maar ik maak echt wel stappen. Ik weet dat medailles niet mogelijk zijn, maar ik wil er zo goed mogelijk staan."
Ellia Smeding oer har kânsen op de Spelen:
Kinst dat konkreet meitsje? Wolst bygelyks de top tsien helje?
"Dat vind ik lastig. Ik weet niet wat voor baan het is, wat voor omstandigheden het zijn. Als ik deze vorm doorzet en elke keer stapjes kan maken, dan ben ik benieuwd wat er uit kan rollen. Ik wil daar gewoon staan en dan zie ik het wel."
Ellia Smeding rydt de 1.000 en 1.500 meter. De 1.500 meter is moandei 7 febrewaris fan 09.30 oant 10.50 oere. De 1.000 meter foar froulju is tongersdei 17 febrewaris fan 09.30 oant 10.42 oere.
Sjoch foar mear nijs oer de Olympyske Spelen op ús dossierside.