Ien op de fjouwer Fryske marflearmûzen driget dakleas te wurden

Ien op de fjouwer marflearmûzen yn Fryslân driget te ferdwinen. De lytse sûchbisten sitte benammen yn wenhuzen. Omdat minsken besykje suniger en duorsumer om te gean mei enerzjy, ferdwine dy ferbliuwen. Oerlêst spilet ek in rol.
Ien fan de marflearmûzen © René Jansen
Dat seit John Melis fan John Melis Ecologie. Syn ekologysk advysburo beheart no ek in provinsjaal meldpunt foar oerlêst troch flearmûzen. Hy hopet dat der jild komt om minsken te helpen de flearmûzeferbliuwen te behâlden.
"Met de meervleermuis gaat het in Friesland minder dan in de rest van Nederland. Dat is jammer, want Friesland is een belangrijke provincie voor de meervleermuis. Hier zijn de meeste verblijven ontdekt. Als het daar slecht mee gaat, dan gaat het met deze endemische populatie heel slecht", seit Melis.

"Natuur een handje helpen"

It is lykwols net sa dat der neat oan dien wurde kin, fynt de saakkundige.
Melis: "Ik denk dat er nu wel een besef ontstaat, ook bij de provincie, de gemeenten en de mensen zelf dat de natuur een handje geholpen moet worden om niet langer achteruit te gaan. Ik hoop ook op niet al te lange termijn dat er wat budget beschikbaar komt om de mensen die problemen hebben die soms heel makkelijk op te lossen zijn voor een beetje geld te assisteren."
Advys is no ek al beskikber, mar dan kin der ek konkreet trochpakt wurde.