Sonny Stevens houdt z'n doel schoon: "Echt als team verdedigd"

Cambuur stond op bezoek bij AZ zeventig minuten lang onder druk, maar de verdediging staat als een huis: het bleef 0-0. "Ik ben ontzettend trots", zegt doelman Sonny Stevens.
Stevens was een soort 'handbalkeeper' bij een grote kans van Dani de Wit:
Het was voor het eerst sinds 31 oktober dat Cambuur de nul hield. Toen op bezoek bij RKC. "We hebben alleen maar onder druk gestaan", zegt Stevens. "Als team hebben we echt verdedigd."
De eerste twintig minuten kon Cambuur nog prima meekomen met AZ, dat zijn laatste negen wedstrijden had gewonnen. "We weten dat we kunnen inzetten, maar we weten ook dat we heel goed kunnen voetballen. En dat willen we laten zien. Als zoiets niet lukt, dan kunnen we altijd nog inzakken."

Goal zo klein mogelijk maken

Dat gebeurde daarna dus. In de eerste helft nog zonder veel grote kansen weg te geven, maar in de tweede werd de druk van AZ steeds groter.
Tien minuten voor tijd was de grootste kans voor AZ, toen Dani de Wit opdook voor Stevens. "Hij nam de bal aan, het werd een beetje een scrimmage. Uiteindelijk komt-ie op het 'pannetje'. Ik probeerde m'n doel zo klein mogelijk te maken, m'n handen omhoog en hopen dat-ie tegen m'n handen aankwam. En gelukkig gebeurde dat."

Bosschaart: fijn zo'n keeper

Assistent-trainer Pascal Bosschaart vindt het ontzettend fijn om over een doelman als Sonny Stevens te beschikken. "De credits gaan naar de hele ploeg, maar we mogen heel blij zijn met zo'n keeper."
Bosschaart is erg trots over hoe iedereen meeverdedigde:
Net als Stevens is Bosschaart heel trots op z'n ploeg. "We staan verdedigend goed. Niet alleen onze verdedigers leggen er veel energie in, ook onze middenvelders en aanvallers doen dat om een goal tegen te houden."

Geen schande om te verdedigen

Cambuur is een ploeg die graag aantrekkelijk voetbal speelt en 90 minuten lang vol druk zet. "Het woord 'verdedigen' is altijd een beetje lastig voor ons", erkent Bosschaart. "We willen altijd op de aanval spelen, hoog druk zetten. Nu heb je een keer een wedstrijd dat je moet verdedigen tegen een ploeg die volgens mij tot de besten in de eredivisie behoort. Het is geen schande om hier een keer een helft te moeten verdedigen."
Wij zijn geen 'promovendus' meer, we zijn eredivisieclub.
Pascal Bosschaart
Het was een groot verschil met de wedstrijd in oktober, toen Cambuur op eigen veld - in Bosschaarts woorden - werd weggespeeld door AZ. Is Cambuur zoveel beter geworden? "We proberen elke dag op de training beter te worden", zegt Bosschaart. "Alles doen we 100%. Dat vragen we ook van de spelers. Ik denk dat we een heel goed team hebben."
Een team dat z'n plek in de eredivisie heeft gevonden, zoveel is wel duidelijk. "Henk zei het deze week heel treffend: iedereen heeft het over de promovendus. Maar wij zijn geen 'promovendus' meer, we zijn eredivisieclub."

Sylla beseft het nog niet

Nog een lichtpuntje aan de kant van de Leeuwarders: het debuut van Sekou Sylla. De linksback speelde zijn eerste 57 minuten in de eredivisie. "Het besef is er nog niet."
Sylla kan terugkijken op een prima debuut:
Het was een 'stabiel' debuut, vindt hij zelf. "Ik maakte een paar kleine foutjes, maar iedereen vond dat ik het uitstekend heb gedaan. Deze lijn vasthouden dus."
"Vanaf minuut 1 denk je 'ik moet het laten zien, m'n taken uitvoeren, niets fout doen'. Dat blijft de hele wedstrijd in m'n hoofd."
Na een klein uur werd Sylla gewisseld. Enerzijds omdat hij last van z'n enkel had, maar hij speelde ook met een gele kaart. In de eerste helft had hij een overtreding op Vangelis Pavlidis gemaakt. "Z'n aanname was niet goed, de bal was iets voor hem uit. Ik dacht dat het een goed moment was om de bal te veroveren."

Tempo ligt hoger

Toen merkte hij dat het tempo in de eredivisie hoger ligt dan in de eerste divisie, waar Sylla tot begin januari nog in speelde. "Ik was net te laat en raakte z'n knie. Een terechte gele kaart, maar dat heeft met gretigheid te maken."
Na zijn wisselbeurt Sylla nog niet trots terug te kijken op z'n debuut: hij bleef met de wedstrijd bezig. "Aan de zijkant liep ik de hele tijd spelers te coachen: doorgaan, doorgaan, doorgaan! Ze deden het uitstekend en we bleven goed staande."