Nije daamwand by Holwert is net samar pleatst: "Deze klus is een echte uitdaging"

De pier by Holwert is al in oantal wiken ôfsletten. Foar wyklikse besikers wie it de fraach wat der bart. It hat te krijen mei in nije daamwand.
Haadútfierder Roel de Vries leit it út:
"Als het weer mee zit, worden vrijdag de eerste damwandplaten de grond ingeheid", fertelt De Vries. "De omstandigheden op de veerdam maken deze klus tot een echte uitdaging. Niets is zo veranderlijk als het weer."
Wat de put krekt sa moai makket, is neffens de haadútfierder de 'prachtige omgeving en complexiteit van de locatie'.
De boat fan en nei It Amelân hat gjin oerlêst fan de wurksumheden. "In een vroeg stadium hebben wij al met Wagenborg en andere gebruikers van de veerdam om tafel gezeten. In principe hebben we elke dag even kort overleg met Wagenborg, of de schipper van de boot. De afspraak is dat wij de werkzaamheden kort stoppen als de boot aankomt. Als die vertrekt, gaan wij weer verder met onze werkzaamheden."

Moannen wurk

It wurk oan de feardaam duorret moannen. "Je zou zeggen, een tiental meters damwand heb je toch zo geplaatst? Maar er gebeurt echt nog heel veel om heen. In een dag of tien willen we de nieuwe stalen damwand voor de oude geplaatst hebben. Daarna begint het verankeren, het grondwerk, nieuwe reddingstrappen. Daarnaast zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden, die hier vaak iets heftiger zijn dan binnendijks."
De útfierders fan de wurksumheden hâlde ek rekken mei seesûchdieren. In healoere foar it wurk hingje se in spesjaal apparaat yn it wetter. "De zeehonden en andere zeezoogdieren worden door het apparaat buiten een straal van 500 meter gestuurd, zonder dat zij daar schade van ondervinden."
As it wurk neffens planning ferrint, is de feardaam ein april, begjin maaie wer tagonklik foar elkenien.
Roel de Vries oer de wurksumheden