Tjeerd de Groot (D66): "We móéten naar kringlooplandbouw voor boer en aarde"

De oplossing foar de problemen yn de lânbou is te finen yn de kringloop. Dat stelt D66-Twadde Keamerlid Tjeerd de Groot fan Wâldsein.
Tjeerd de Groot (D66) © Omrop Fryslân, René Koster
De Groot die syn útspraken yn it radioprogramma Buro de Vries fan Omrop Fryslân. "De politiek heeft veel te lang afgewacht in de landbouwdiscussie", seit de man dy't koartlyn nei Fryslân ta ferhûze. "Men liet de productie maar doorgaan, terwijl er alle reden was om in te grijpen."
Yn Buro de Vries ek it Nijsfoarum mei dêryn Jan Jitse Visser (CDA Dantumadiel), Wopke Veenstra (Steatefraksje FNP) en Tieneke Clevering (D66 Ljouwert en Water Natuurlijk).
Beharkje hjir ek it folsleine petear mei Tjeerd de Groot.
"In 2016 wat dat met fosfaat het geval, nu zitten we met stikstof, maar we weten ook al dat de doelen van de 'kaderrichtlijn water' voor 2027 nooit gehaald zullen worden. En daar bovenop komen dan nog de nieuwe klimaatafspraken. We moeten, omdat het niet anders kan, naar een kringlooplandbouw die goed is voor boer en aarde."

Feesteapel troch de helte

Neffens De Groot wie syn ferneamde opmerking oer de 'halvering van de veestapel' benammen bedoeld om de kneppel yn it hinnehok te smiten en de diskusje op skerp te stellen. Hy krige in soad oer him hinne, mar it hat ek wat opsmiten, seit er.
"Het is mede daardoor hoog op de politieke agenda gekomen, waar het ook hoort. En inderdaad, we boeren in ons land heel efficiënt: per eenheid product zijn we wereldkampioen."
Dieren soja en mais voeren is écht zonde.
Tjeerd de Groot (D66)
Dat feroaret lykwols neat oan de fierstente grutte druk op de lânbou, seit De Groot. "Dat komt vooral omdat we dieren voedsel te eten geven dat we als mensen ook kunnen eten. Dat moet anders. Dus met name gras voor de koeien en vooral reststromen voor varkens en kippen. Dieren soja en mais voeren is écht zonde."

Boaiem sintraal

En der moat noch wat feroarje, fynt er. "We moeten anders omgaan met mest en de bodem centraal stellen: minder vanuit de chemie die van alles aan de bodem toevoegt, maar juist vanuit de biologie."
De Groot is grutsk op de nije kabinetsplannen en sjocht dat de polityk yn mearderheid no ek dy kant op wol. "Ik ben echt heel optimistisch!"
Tjeerd de Groot oer kringlooplânbou by Buro de Vries