Biolooch ferwachtet faker en mear oanspielde bisten op Waad

In moannefisk, tsientallen deade seepappegaaien en mear as hûndert deade mientsen en brúnfisken. Der is hiel wat oanspield op de Waadeilannen de ôfrûne moannen. It is gjin tafal, tinkt biolooch Arthur Oosterbaan fan Ecomare op Teksel.
Deade mientsen op Skiermûntseach © RTV Noord
Ferspraat oer Skiermûntseach leinen ferline wike ynienen hûnderten deade mientsen. It fermoeden is dat se slachtoffers wurden binne fan de fûgelgryp. En al is it net foar it earst dus, Oosterbaan skrikt noch wol hieltyd fan sokke berjochten. "Het gebeurt naar mijn idee ieder jaar en het wordt steeds heftiger. Hoe gaat dat verder?"

Oarsaak net altyd bekend

Oer de oarsaken is noch net altyd like folle te sizzen. "Alleen bij de bruinvissen weten we het zeker, dat ging om een bacterie. Dat is uitgezocht door onderzoekers van de Universiteit van Utrecht."
"Maanvissen spoelen wel vaker aan, al was die op Ameland wel uitzonderlijk groot. En wat betreft de zeekoeten en papegaaiduikers: misschien komen ze hier terecht omdat er te weinig voedsel is op de plekken in de Noordzee waar ze normaal gesproken leven."
RTV Noord seach mei jutter Theun Talsma op it strân:
Omdat de oarsaken net altyd dúdlik binne, en al hielendal net fuortendaliks, is it ek dreech om te betinken wat je deroan dwaan kinne, seit Oosterbaan.
Hy ferwachtet dat it tal deade bisten de kommende jierren allinnich mar tanimt. "Veel van deze gevallen komen door ziektes. We hebben te maken met opwarming van de aarde en in warme gebieden heb je meer ziektes dan in koude. Dus het zouden er meer kunnen worden."