Strân fan Skiermûntseach leit fol mei deade mientsen

Op Skiermûntseach binne de ôfrûne twa dagen grutte groepen deade mientsen fûn. It soe om ferskate hûnderten fûgels gean.
"Ik hoop dat deze kanoet het nog redt":
"Het strand ligt er vol mee", seit Pim Lollinga fan Faunavisie Wildcare tsjin RTV Noord. Op de ûndersykstafel yn it opfangsintrum leit in luguber tablo fan 26 deade mientsen, in strânljip en in wylp.
"Al deze vogels lagen op een ongeveer dertig vierkante meter, dichtbij de veerdam. Ik heb gevraagd om ze te verzamelen zodat ze onderzocht kunnen worden."

'Slachting'

It giet net allinnich om Skiermûntseach. Der komme ek meldingen fan sike en deade mientsen fierderop, lykas yn Grinslân.
"Dat is heel bijzonder", seit Lollinga. "want het is een typische wadvogel." Neffens him is der sprake fan in echte slachting ûnder de mientsen. Mientsen binne strânrinners. In part dêrfan oerwinteret yn it Waadgebiet, in oar part makket in tuskenstop op it Waad en giet letter fierder nei Afrika.
Het is heel zielig om te zien.
Pim Lollinga (Faunavisie Wildcare)
"Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat de sterfte veroorzaakt wordt door vogelgriep", seit Lollinga. "Wat de verschijnselen zijn? Slingeren met het kopje, trillen, de oogjes gaan open en dicht, het is heel zielig om te zien. Euthanasie is dan eigenlijk nog de enige manier om het vogeltje te helpen."

Sjippe net genôch

De fûgels dy't Lollinga sammele hat, geane freed nei it Dutch Wildlife Health Centre yn Utrecht foar ûndersyk. "Alleen bloedonderzoek kan aanwezigheid van het vogelgriepvirus aantonen."
Hy wol ek noch in warskôging jaan. "Als je een vogels met verdachte verschijnselen hebt aangeraakt, ontsmet je handen dan. Alleen wassen met zeep is niet voldoende."