Liveblog | 1 desimber 2021

Coronanieuws 1 december: Boosterprik had deel opnames kunnen voorkomen

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Lêst bywurke: 1 desimber 2021, 22:35
woansdei 1 desimber 2021
22:33

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog. Dank voor het volgen. Morgenochtend is er weer een nieuw liveblog.
21:37

Actiegroep: laat huisartsen boosters zetten bij ouderen

Een actiegroep van huisartsen doet een oproep dat huisartsen ouderen, die niet zelf naar de locatie toe kunnen komen, een derde coronavaccin moeten geven. Ze kennen de mensen en hebben ervaring met de griepprik. Bovendien kunnen ze het snel regelen. Het verplichte kwartier wachten na de prik zou afschaft moeten worden. Het maakt bijna niets meer uit voor de veiligheid en zonder dat kwartier gaat het vaccineren veel sneller.
19:49

Kamer twijfelt over verbod amateursport na vijf uur 's middags

Een groot deel van de Tweede Kamer lijkt het er niet mee eens te zijn dat amateursporten niet meer mogen na 17.00 uur. Zo willen onder andere D66, CDA, SP, DENK, GroenLinks en JA21 van het demissionaire kabinet weten wat de effecten ervan zijn. Horeca, bioscopen, theaters en sportscholen moeten om vijf uur 's middags dicht vanwege de toenemende coronabesmettingen.
De SP wil dat er een uitzonder gemaakt wordt voor buitensporten. D66 denkt dat de vroege sluiting wel eens kan leiden tot vollere sportscholen overdag.
17:09

GGD-afspraak boosterprik is te maken met vals geboortejaar, systeem volgens GGD 'kwetsbaar'

In het digitale aanmeldsysteem voor het aanvragen van een boosterprik zit een mogelijkheid waardoor mensen die nog niet aan de beurt zijn al wel een prikafspraak kunnen maken. Het is voor personen die langer dan zes maanden geleden een coronavaccin hebben gekregen daardoor tóch al mogelijk een afspraak in te plannen, door simpelweg een verkeerd geboortejaar in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van het ANP. "Het systeem is kwetsbaar", zegt een woordvoerder van GGD GHOR. "We hebben ervoor gekozen het systeem niet nodeloos dicht te timmeren. Het is een ingecalculeerd risico dat mensen er misbruik van kunnen maken."
16:18

Mensen geboren in of voor 1940 kunnen afspraak maken voor boosterprik

15:35

590 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân

In Fryslân zijn in de afgelopen 24 uur 590 besmettingen vastgesteld, dat meldt het RIVM. Landelijk zijn er 18.588 besmettingen vastgesteld. De besmettingscijfers zijn door een storing lager uitgevallen.

Twee sterfgevallen

In Fryslân zijn de afgelopen 24 uren twee sterfgevallen vastgesteld als gevolg van het coronavirus. Dat zijn inwoners van de gemeente Leeuwarden en de gemeente Waadhoeke.
De testlokaasje fan de GGD oan de Elzenlaan yn Ljouwert © LEO Middelsé, Lennard Geerts