'Ljouwerter' seestikelbargen nei Saba om koraalriffen skjin te meitsjen

Undersiker fan de Ljouwerter hegeskoalle Van Hall Larenstein ha seestikelbargen kweekt dy't ea yn it wetter libben fan it Karibyske eilân Saba. No bringe se de bisten werom yn dat gebiet, om't se de koralen dêr sûn hâlde.
© ANP Foto
Tom Wijers is ien fan de ûndersikers en foar it projekt is hy op Saba. "Die zee-egels zijn eigenlijk de grazers van het rif. Ze houden alles mooi netjes en schoon."
Om't de koralen relatyf stadich groeie en de algen en seewieren hiel fluch, binne de seestikelbargen wer hurd nedich om de koralen te behâlden. De ûndersikers ha earst seestikelbargen kweekt by Van Hall Larenstein yn Ljouwert. No sil dat plakhawwe op Saba. Dêr wurde de seebisten úteinlik ek útset.

Superlúks lab

"De omstandigheden zijn hier wat anders, in Leeuwarden hadden we een superluxe lab met alles erop en eraan, hier moet je alles beter voorbereiden", seit Wijers. Op Saba binne de wetterkwaliteit en de omstannichheden ek oars.
Rond februari hopen we wel de eerst gekweekte egels het water in te laten.
Undersiker Tom Wijers oer it kweken fan seestikelbargen
"We zijn nog niet zover dat ze direct het water in kunnen." Dêrfoar moatte se noch útgroeie oant folwoeksene seestikelbargen yn de laboratoaria. "We willen ze toch minimaal een centimeter groot hebben voor we ze willen uitzetten, dan kunnen we beter kijken wat voor impact ze hebben."
Dat sil ûngefear yn in pear moanne barre moatte. "Rond februari hopen we wel de eerst gekweekte egels het water in te laten." Wijers hopet dat de groei fan algen en seewier yn de koraalriffen gau ôfnimme sil troch de seestikelbargen. "Als ik een beetje mag dromen, hoop ik dat we binnen één, twee jaar zeker al wat impact hebben gemaakt."