Achtkarspelen voorziet problemen met Profronde als nieuw evenementenbeleid doorgaat

04 nov 2021 - 21:15

Het college van Achtkarspelen is verrast door het nieuwe provinciale beleid over de organisatie van evenementen. Dat zegt wethouder Jouke Spoelstra.

De Profronde in Surhuisterveen: wethouder Spoelstra voorziet problemen - Foto: Orange Pictures

Spoelstra beantwoordde vragen van FNP-raadslid IJde van Kammen. De provincie kondigde eerder deze week een nieuw beleid aan voor de organisatie van evenementen in of bij kwetsbare natuur. De provincie hoopt dat met het nieuwe beleid de regels voor organisatoren duidelijker worden. De afgelopen jaren werden geregeld festivals geschrapt na geharrewar over vergunningen.

Ecologisch onderzoek

In de nieuwe regels maakt de provincie onderscheid tussen feesten binnen en buiten de bebouwde kom. Dat betekent voor dorpsfeesten en festivals in het buitengebied al snel dat ze ecologisch onderzoek moeten laten doen om te kijken of de schade aan de natuur beperkt blijft.

Jouke Spoelstra - Foto: Omrop Fryslân

Volgens Van Kammen zijn de nieuwe provinciale regels doorgeslagen. Hij wilde van de wethouder weten of de burgemeester en wethouders van Achtkarspelen ook op de hoogte zijn gebracht.

Wethouder voorziet problemen

Wethouder Spoelstra zegt dat dat op bestuurlijk niveau niet het geval is geweest. Hij noemt het nieuwe beleid onuitvoerbaar en voorziet problemen met de Profronde en met buurtbarbecues. Hij hoopt dat het beleid wordt teruggedraaid.

Gedeputeerde: geen gevolgen voor markten en dorpsfeesten

Gedeputeerde Douwe Hoogland heeft eerder aangegeven dat de nieuwe regels geen gevolgen hebben voor bijvoorbeeld markten, dorpsfeesten en optochten met versierde wagens. "Die optochten kunnen gewoon doorgaan. Graag zelfs, want wij zijn er niet voor om culturele evenementen de kop in te drukken."

Het moet er volgens Hoogland juist voor zorgen dat het proces voor organisaties makkelijker wordt. "Niet dat er op het laatste moment nog eens een 'hiccup' komt en dat het niet door kan gaan, omdat er een handhavingsverzoek komt. Dat is wat we nu precies niet willen."

(Advertentie)
(Advertentie)